Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το εργοστάσιο σκουπιδιών φέρνει μείωση ανταποδοτικών τελών στα Γιάννενα

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
30 Οκτωβρίου 2018 / 10:18

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Πλήρως θα απορροφήσει ο δήμος Ιωαννιτών το αυξημένο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα προκύψει από την επόμενη χρονιά, λόγω της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων.

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να μην υπάρξει αύξηση των ανταποδοτικών τελών, που καταβάλλουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, κάτι άλλωστε για το οποίο είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή. Ωστόσο, από την εισήγηση, που έρχεται σήμερα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θωμά Γιωτίτσα στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση ενόψει της αυριανής συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, προκύπτει και μια ευχάριστη έκπληξη. Μετά από επεξεργασία των στοιχείων, προκύπτει η δυνατότητα για μια σημαντική μείωση των δημοτικών τελών σε ό,τι αφορά τις οικίες στις δημοτικές ενότητες Μαρμάρων, Νεοχωρόπουλου και Σταυρακίου, με τον συντελεστή να διαμορφώνεται από 1,75 ευρώ ανά τ.μ. σε 1,35 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση των συντελεστών στις κατοικίες στις τρεις δημοτικές ενότητες τα τελευταία χρόνια, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως πέρυσι υπήρξε και οριζόντια μείωση κατά 1 ευρώ των συντελεστών στις επιχειρήσεις στα Ιωάννινα, τα Μάρμαρα, το Σταυράκι και το Νεοχωρόπουλο.
Σε μια προεκλογική χρονιά, προφανώς ορισμένοι θα περίμεναν από τη δημοτική αρχή να είναι πιο γενναιόδωρη. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός πως δε θα υπάρξει αύξηση, ενώ δίνεται η δυνατότητα και για μια στοχευμένη μείωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με δεδομένη τη νέα τάξη πραγμάτων, που δημιουργείται με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου απορριμμάτων. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στον πίνακα εξόδων, το κόστος για την επεξεργασία των απορριμμάτων στη μονάδα αστικών στερεών αποβλήτων προϋπολογίζεται σε ποσό που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ.
Η λογική, λοιπόν, θα έλεγε πως ο δήμος Ιωαννιτών θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος διαχείρισης. Το ότι δεν το κάνει και ουσιαστικά πάει κόντρα στο ρεύμα, οφείλεται κατά βάση σε δύο λόγους, όπως αναμένεται να εξηγήσει και στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας.
Ο κύριος λόγος είναι πως απέδωσε η εντατική προσπάθεια των τελευταίων μηνών για να υπολογίζονται τα δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα κατοικιών και επιχειρήσεων. Μέσα από διασταυρώσεις με τους φακέλους «τακτοποίησης» αυθαιρέτων στις πολεοδομίες και με τα στοιχεία που δηλώνονται στο Ε9, έχουν εντοπιστεί χιλιάδες «εξαφανισμένα» τετραγωνικά, από τα οποία θα προκύψουν επιπλέον έσοδα από τον δήμο. Ένας δεύτερος λόγος είναι πως έχει προκύψει μείωση δαπανών από την αλλαγή στον φωτισμό με λαμπτήρες led, καθώς και από εκπτώσεις, που επιτυγχάνονται με μαζικές προμήθειες.