Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Κέρκυρας για τα ακίνητα που περνούν στο Υπερταμείο

Υπερταμείο
30 Οκτωβρίου 2018 / 08:46

Με υπόδειγμα το σχετικό ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα χνάρια του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ για την τύχη της Δημόσιας Περιουσίας, κινήθηκε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα συζητήθηκε πρώτο στην ημερήσια διάταξη ως "υποβολή αιτήματος εξαίρεσης των ακινήτων, στο Δήμο Κέρκυρας, από την ένταξή τους στο Υπερταμείο" με εισηγητή τον Δήμαρχο.
Μετά από τις αίτημα πολλών δημοτικών συμβούλων να ενημερωθούν επισήμως για το ποια είναι τα 147 ακίνητα για τα οποία γίνεται λόγος, ο Κώστας Νικολούζος απάντησε ότι έχει αναθέσει σε συνεργάτες του, την "αποκωδικοποίηση" των ακινήτων, διαδικασία χρονοβόρα. Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφορησή του, τα τρία ακίνητα που εξαιρούνται, είναι α) Τμήμα παλαιού αιγιαλού μπροστά από ξενοδοχειακή μονάδα στα Γουβιά, β) Δημόσιο κτήμα, παλαιός αιγιαλός, δίπλα στη δημοτική πλαζ στην Αγία Αικατερίνη και γ) Δημόσιο ακίνητο, στην οδό Δαίρπφελδ, απέναντι από την είσοδο του Μον-Ρεπό (η αλάνα που χρησιμοποιείται ατύπως σαν ελεύθερο πάρκιγκ) - επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα του enimerosi.com.
Το προεδρείο ζήτησε να διατυπωθεί το ψήφισμα, αντιπροτάθηκε όμως να γίνει συνεννόηση των παρατάξεων, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα κείμενο. Το θέμα παραπέμφθηκε στο τέλος της συνεδρίασης, οπότε το προεδρείο ξαναζήτησε τις απόψεις των παρατάξεων, εν τέλει όμως υιοθετήθηκε αυτούσιο το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, αλλά με αναφορά στα ακίνητα της Κέρκυρας, το οποίο θα αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Το ψήφισμα ήταν ομόφωνο επί των παρόντων συμβούλων. 

Ακολουθεί το  Ψήφισμα του Δ.Σ της ΚΕΔΕ

Με τις υπουργικές αποφάσεις ΦΕΚ Β 2317/19-6-18 και ΦΕΚ Β 2320/19-6-18 δημοσιεύτηκε η λίστα των ακινήτων του δημοσίου και η απόφαση παραχώρησής τους στην ΕΤΑΔ. Αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος του υπερταμείου – ΕΕΣΥΠ την 14-6-18. Η παραχώρηση αυτή των ακινήτων του δημοσίου στην ΕΤΑΔ και ταυτόχρονα στο υπερταμείο, σημαίνει παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας ως εγγύηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους δανειστές για 99 χρόνια, παραχωρώντας τους συγχρόνως τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους και σε περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των δυσβάστακτων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, ακόμα και την πώλησή τους.
Η εξέλιξη αυτή μας βρίσκει αντίθετους αφού πέραν των άλλων μνημονιακών περικοπών στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της χώρας, αφαιρούνται χιλιάδες ζωτικοί χώροι που ήταν σε χρήση των δημοτών, αποκλείοντας ακόμα και την πρόσβαση σε αυτούς με την έναρξη της εκμετάλλευσής τους.
Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σ’ αυτή την εκχώρηση και απαιτούμε την επιστροφή αυτής της δημόσιας περιουσίας στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες μας.