Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επετειακή συναυλία της Φιλαρμονικής Μάντζαρος στο Δημοτικό Θέατρο

Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος
30 Οκτωβρίου 2018 / 07:32
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» προετοιμάζεται να εορτάσει τα 128 χρόνια από την ίδρυση της. Ως γνωστόν, η Φιλαρμονική

«Μάντζαρος» είναι η δεύτερη αρχαιότερη στην Κέρκυρα. Ιδρύθηκε το 1890, ως διάδοχο σωματείο του «Ψυχαγωγικού Συνεταιρισμού», ο οποίος είχε ιδρυθεί δύο χρόνια νωρίτερα. Πρώτος της πρόεδρος διετέλεσε ο επιφανής Κερκυραίος, Λεωνίδας Βλάχος, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του πρώτου διοικητικού της συμβουλίου ήταν οι Στέφανος Κοσκινάς, Αναστάσιος Ζερβός, Σπυρίδων Τοπάλης, Νικόλαος Πετσάλης, Αριστείδης Μαρίτζας και Γεώργιος Καμηλιέρης. Η μπάντα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», αποτελούμενη τότε από 27 μουσικούς, πραγματοποίησε την παρθενική της εμφάνιση στη λιτανεία του Πρωτοκύριακου του 1890, με πρώτο αρχιμουσικό τον Αναστάσιο Ρινόπουλο. Έκτοτε το σωματείο λειτουργεί αδιάκοπα, συνεχίζοντας να προσφέρει σε καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο των εορτασμών για την 128η αυτή επέτειο ιδρύσεώς της, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη επετειακή του συναυλία το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018. Η συναυλία θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη.
Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμά της θα κατέχει η όπερα, ως ένα ιδιαίτερα προσφιλές είδος για το κερκυραϊκό κοινό. Και αυτό διότι, πέραν της πλούσιας παράδοσης του νησιού σε επίπεδο οργανωμένων μελοδραματικών σκηνών, τις προηγούμενες δεκαετίες η όπερα αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα σχεδόν σε κάθε συναυλία κερκυραϊκής φιλαρμονικής, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αισθητά. Έτσι, στη συναυλίας της 17ης Νοεμβρίου θα ακουστούν διάσημες άριες από όπερες του Verdi, του Puccini, καθώς και του Rossini, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια. Σε αυτές, το Μουσικό Σώμα της Φ.Ε. «Μάντζαρος» θα συμπράξει με τους διακεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές Στέλλα Καββαδία (σοπράνο), Rosen Nentchev (τενόρος) και Σωτήρη Τριάντη (βαρύτονος). Στη συναυλία θα ακουστεί και το Κονσερτίνο για κλαρινέτο του Carl Maria von Weber, με σολίστ τον Γερμανό κλαρινετίστα Harald Hendricks.
Αποδίδοντας φόρο τιμής στον εθνικό μας συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, του οποίου φέρει το όνομα, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής θα ερμηνεύσει τη Συμφωνία Αρ.1 «Του Ανατολικού γένους», σε μια νέα ενοργάνωση που επιμελήθηκε ο υπαρχιμουσικός της Φ.Ε."ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ", Σπύρος Μαυρόπουλος.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.