Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα ακίνητα που δεν εξαιρούνται από τη διαχείριση του Υπερταμείου

ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ
29 Οκτωβρίου 2018 / 18:20

Βουλευτής Παυλίδης: «Άνθρακας ο θησαυρός για το ξεπούλημα ακινήτων του Δημοσίου»

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Άνθρακας ο θησαυρός για το ξεπούλημα ακινήτων του Δημοσίου» αναφέρει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης σε σχετικό δελτίο τύπου, επανερχόμενος στο θέμα με αφορμή τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνον τρία από τα 147 ακίνητα που αφορούν στην Κέρκυρα είναι ελεύθερα προς παραχώρηση. 
Ειδικότερα: 
1. Τα 70 ακίνητα εξ’ αυτών είναι απαλλοτριώσεις δρόμων( 23 επαρχιακών οδών και 47 εθνικών οδών).
2. Τα 15 αφορούν αρχαιολογικούς χώρους.
3. Τα 13 αφορούν αιγιαλούς.
4. Τα 5 είναι αιγιαλοί-λιμενική ζώνη.
5. Τα 20 είναι ήδη παραχωρημένα σε Δήμο, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο, Πυροσβεστική, Στρατολογία, ΕΚΑΒ, Γ.Γ. Αθλητισμού, Υπ. Εμπορίου κλπ.
6. Τα 11 δεν εντοπίζονται επακριβώς, υπάρχει αδυναμία αντιστοίχησης και έχουν παραχωρηθεί ούτως ή άλλως στην Πρόνοια.
7. Τα 4 είναι εκείνα στα οποία οικοδομήθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
8. Μόλις 3 από τα ακίνητα αυτά είναι ελεύθερα προς παραχώρηση στην Εταιρία Συμμετοχών και Δημόσιας Περιουσίας και δεν είναι εξαιρετέα της διαδικασίας μεταβίβασης.
 
 «Ανακαλέστε»

Χωρίς να ανακοινώνει ποια είναι τα τρία ακίνητα που είναι ελεύθερα προς μεταβίβαση, στο δελτίο τύπου ο βουλευτής καταλήγει: «Επομένως όσοι και όσες διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους όλο αυτό το διάστημα περί υποτιθέμενου μυστικού σχεδίου ξεπουλήματος ακινήτων του Δημοσίου από πλευράς Κυβέρνησης, εκφοβίζοντας την τοπική κοινωνία, καλούνται να ανακαλέσουν πλήρως τις δηλώσεις τους και να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα».
 
Τα τρία ακίνητα

Σύμφωνα με πληροφορίες του enimerosi.com, πρόκειται για:
α) Τμήμα παλαιού αιγιαλού μπροστά από ξενοδοχειακή μονάδα στα Γουβιά
β) Δημόσιο κτήμα, παλαιός αιγιαλός, δίπλα στη δημοτική πλαζ στην Αγία Αικατερίνη
γ) Δημόσιο ακίνητο, στην οδό Δαίρπφελδ, απέναντι από την είσοδο του Μον-Ρεπό (η αλάνα που χρησιμοποιείται ατύπως σαν ελεύθερο πάρκιγκ).

Το Υπουργείο Οικονομικών

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στη θύελλα δημοσιευμάτων από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο πίνακας, είχε σπεύσει να διαψεύσει τα περί πώλησης αρχαιολογικών χώρων: «Δεν μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ακίνητα που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου, ούτε αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία. Αυτό διευκρινίζει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν σε λίστα 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι θα γίνει επανέλεγχος της λίστας».
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει επίσης διαβεβαιώσει ότι, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018
Όπως επίσης αναφέρεται στην Υ.Α. από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα
- Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
- Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
- Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.