Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Το “έγκλημά” του, ότι ύψωσε την ελληνική σημαία!»

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
29 Οκτωβρίου 2018 / 17:32

Η θέση του Μητροπολίτη,κ. Νεκταρίου για το τραγικό γεγονός στους Βουλιαράτες

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Η θυσία του μας υπενθυμίζει ότι το δέντρο της πατρίδος μας είναι ποτισμένο με το αίμα των ηρώων της...» Έτσι σχολίασε ο Μητροπολίτης, Νεκτάριος την «εν ψυχρώ δολοφονία από τις αλβανικές δυνάμεις» του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες Β. Ηπείρου, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Προσθέτοντάς πως «το “έγκλημά” του ήταν ότι ύψωσε την ελληνική σημαία (σ.σ. στο στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλήνων πεσόντων), τιμώντας με αυτόν τον τρόπο όσους θυσιάστηκαν στο Έπος του 1940…».
Το τραγικό περιστατικό (για το οποίο, πάντως, η Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, παρούσα στους Βουλιαράτες, υποστήριξε πως «ώσπου φύγαμε, καμία ελληνική σημαία δεν είχε κατέβη»), συνέβη στη διάρκεια επεισοδίου μεταξύ του 35χρονου και των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας, εν μέσω αδιευκρίνιστων, ακόμη, συνθηκών (η αλβανική πλευρά -και δια του πρωθυπουργού της, Έντι Ράμα – υιοθέτησε εξ αρχής τα περί «εξτρεμιστή που άνοιξε πυρ, κατά της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και απάντησε»). Προκαλώντας άμεσα «θερμή» κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο.
Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «σε κάθε περίπτωση, απαράδεκτο» το γεγονός ότι «η επιχείρηση έφθασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής», ζητώντας απ’ τις αλβανικές αρχές «την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών, υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης». Καλώντας,  παράλληλα, την πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση διαβήματος.  Την ίδια ώρα , το αλβανικό ΥΠ.ΕΞ. δήλωνε απογοητευμένο απ’ την ελληνική αντίδραση, καθώς «δεν καταδικάζει την επίθεση με όπλο στις δυνάμεις ασφαλείας μας».
Πάντως, χθες, πληροφορίες εμφάνιζαν ΕΛ.ΑΣ. και αλβανική αστυνομία σε συνεργασία, σχετικά με τη διαλεύκανση των αιτιών και της εξέλιξης της συμπλοκής. Ενώ, κατά τις ίδιες αναφορές, έχουν ξεκινήσει, μέσω της διπλωματικής οδού, διαδικασίες, ώστε στις έρευνες να συμμετάσχει και η ελληνική πλευρά.
Σημειώνεται πως η τοποθέτηση του Νεκταρίου για το θέμα, έλαβε χώρα στο περιθώριο της κυριακάτικης εκτέλεσης του «Άξιον Εστί» απ’ τη Χορωδία Αγίου Ματθαίου (διεύθυνση, Περικλής Παπαδόπουλος) στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα», δια χειρός της Ιεράς Μητρόπολης. Ο κ. Νεκτάριος, αφού συνεχάρη τους συντελεστές τόνισε και τα εξής: «Πάντοτε η λεβεντιά και η θυσία  του Έλληνα θα δίνει την πρέπουσα απάντηση σε όποιον επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Αυτοί που εποφθαλμιούν την πατρίδα μας, προϊόντος του χρόνου αυξάνονται. Το γεγονός αυτό έρχεται ως φυσικό επόμενο. Όσο υποχωρούμε στα εθνικά μας θέματα, τόσο οι γείτονες αποθρασύνονται και αυξάνουν τις παράνομες διεκδικήσεις τους».