Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το... πειρατικό έδεσε στην Κέρκυρα!

ΠΕΙΡΑΤΙΚΟ
27 Οκτωβρίου 2018 / 21:27

Η «τουριστική» ρέπλικα μιας φρεγάτας του 18ου αι., έπιασε Κέρκυρα και κέρασε εικόνες και... έκπληκτα βλέμματα τους ντόπιους!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η εικόνα βγαλμένη απ’ τις σελίδες παλιού βιβλίου, κάποιας αδέσποτης (παραμυθικής) διήγησης ή, έστω, από αμερικάνικο blockbuster…
Μα, πειρατικό στην Κέρκυρα; Κι όμως, ακριβές! Και μάλιστα, (πειρατικό) με τα όλα του! Το σκαρί με τα τρία, κλασικά κατάρτια του, τα τριμμένα καραβόσχοινα, τα κανονάκια και τη σκαλιστή γοργόνα του στην πλώρη, το πλήρωμα και τον καπετάν... κάτι του, με το χαρακτηριστικό, αβυσσαλέο μούσι, την φτεροκαπελαδούρα του, τα χαϊμαλιά και τα μεράκια του.
Σάββατο, «έδεσαν» κατά το παλιό λιμάνι του νησιού. Κατέβηκαν, έδωσαν τα... ρέστα τους, εν χορδαίς και... τυμπάνοις (sic), κέρδισαν δικαιωματικά τα έκπληκτα βλέμματα των περαστικών κι επέστρεψαν.
Ήταν, είναι το «La Grace» - κάτι μεταξύ «χαριτωμένου», «τιμημένου», «ευλογημένου», με τα... επίσημα βαφτίσια να γίνονται το 2011 στην Αθήνα (Σούνιο) απ’ την τότε Miss Tσεχία, Lucie Křížková, η οποία και ζήτησε, καταπώς γράφτηκε, την καλή «αύρα» του Ποσειδώνα!
Ένα 23μετρο πειρατικό - ρέπλικα αυθεντικής της φρεγάτας του Αυγουστίνου Χέρμαν, που, με πλήρωμα κυρίως από Τσέχους, διένυσε κατά τον 18ο αι. του κόσμου τα μίλια (από ΗΠΑ και Καραϊβική, έως Ευρώπη και Ατλαντικό), για εμπορικά και διερευνητικά ταξίδια.
Η κατασκευή του «αντιγράφου» ολοκληρώθηκε το 2010 σε ναυπηγείο του Σουέζ, με βάση του το σκανδιναβικό ξύλο (πλην καρίνας και πλαισίων, που φτιάχτηκαν από ανθεκτικό ξύλο μουριάς και καμφοράς), βάσει των παλαιών, αυθεντικών σχεδίων, του Σουηδού ναυάρχου, Chapman (1768). Toυ θεωρούμενου πρώτου «ναυτικού» αρχιτέκτονα και, επί της ουσίας, θεμελιωτή της σύγχρονης ναυπηγικής ναυσιπλοϊας.
Αφού, δε, προστέθηκαν οι απαραίτητες σύγχρονες τεχνολογικές προσαρμογές (κινητήρες, γεννήτριες, παροχές νερού, διανομή ενέργειας, συστήματα πλοήγησης, άνετοι χώροι κ.λπ.), έκτοτε, υπό την εποπτεία του (captain) Josef Dvorský και του (κατασκευαστή) Daniel Rosecký (οι συνιδιοκτήτες του), αλλά και του πλοηγού, Viktor Neuman, πλέει στις θάλασσες του κόσμου (και ειδικά της Μεσογείου), αναβιώνοντας μνήμες, συμμετέχοντας σε θεματικούς αγώνες και προσφέροντας μοναδικές παραστάσεις σε... τουρίστες και –γιατί όχι;- τυχοδιώκτες.