Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διχόνοια και για τα έργα στο Σολάρι!

Σολάρι
24 Οκτωβρίου 2018 / 13:03
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένας άτυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει, με επίμαχο τα έργα διαμόρφωσης του τμήματος της Εθν. Παλαιοκαστρίτσας, στην περιοχή «του Σολάρη»,

με έντονες αντιπαραθέσεις να καταγράφονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το πρωί της Τετάρτης έγιναν διαμαρτυρίες στο τμήμα του δρόμου, κοντά στη διασταύρωση με Ποταμό, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή νησίδας. Οι καταστηματάρχες και οι περίοικοι δυσανασχετούν με τα έργα διαμόρφωσης του δρόμου, λόγω του ότι πλέον η αναστροφή δεν θα είναι δυνατόν να γίνεται ελεύθερα και αυτό θα δημιουργεί εμπόδια στην κίνηση προς και από τις επιχειρήσεις τους.
Υποστηρίζουν ότι η μελέτη που έχει γίνει από το 1993, δεν περιλαμβάνει τα κτήρια και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα στην περιοχή. Στις διαμαρτυρίες, η αντιπεριφερειάρχης Νικολέτα Πανδή, απαντά ότι η μελέτη έχει επικαιροποιηθεί και εγκριθεί και ότι τα έργα γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια πεζών και οχημάτων, κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να δείξουν κατανόηση.
Στον αντίποδα, το περασμένο καλοκαίρι, αγανακτισμένοι πολίτες και καταστηματάρχες είχαν αποστείλει επιστολή στην Τροχαία, ζητώντας προστασία από την άναρχη κυκλοφορία ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων, Ενέργειας & Βιοτεχνίας Διονύσης Τσούκας είχε δεχθεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία πολιτών, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν «πότε επιτέλους θα μπει τάξη σε αυτό το χάος»!
 
Διαχωριστικές νησίδες
 
Τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο Σολάρι προβλέπουν νησίδα - όπου ο δρόμος το επιτρέπει- και στο υπόλοιπο κομμάτι διαχωριστική γραμμή με διπλές πλαστικές κολόνες. Ο σκοπός είναι να μπει τέλος στη δυνατότητα αναστροφής σε οποιοδήποτε σημείο του δρόμου , στον οποίον σημειώνονται καθημερινά τροχαία ατυχήματα, ενίοτε με σοβαρούς τραυματισμούς. Αναστροφή θα επιτρέπεται μόνο από τους προβλεπόμενους κόμβους, δηλ.:  Από τον κόμβο του Κεφαλομάντουκου ή τον κόμβο της Αλυκών (“Εκάτη”)  ή  περνώντας από τους Καπουκίνους και κάνοντας το γύρο της Πλατυτέρας.

Φανάρια

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διονύση Τσούκα λίγο πριν ξεκινήσει η εργολαβία, για την ομαλή κίνηση της κυκλοφορίας και την αποφυγή ατυχημάτων θα τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες  στη διασταύρωση με λόφο Κογεβίνα (Σούπερ Μάρκετ Δήμητρα), στο ύψος της διασταύρωσης με Κεφαλομάντουκο  και τέλος στη διασταύρωση με Ποταμό. Στο τμήμα που βρίσκεται μεταξύ διασταύρωσης Ποταμού και διασταύρωσης Κεφαλομάντουκου, προβλέπεται η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη που θα λειτουργεί μόνο με μπουτόν για τη διάβαση πεζών.
Επίσης το έργο προβλέπει
• Κατασκευή διαβάσεων.
• Ολοκλήρωση του αποστραγγιστικού δικτύου για τα όμβρια ύδατα.
• Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στα σημεία διέλευσης πεζών και στις στάσεις λεωφορείων.
• Ολοκλήρωση του ηλεκτροφωτισμού, η ασφαλτόστρωση και η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση (πινακίδες, διαγραμμίσεις, ανακλαστήρες).
• Ανακατασκευή σπασμένων φρεατίων υποδοχής ομβρίων για το τμήμα από Κόμβο Ποταμού μέχρι Κόμβο Τζάβρου.


ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.