Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεγάλωσε η Ελλάδα στο Ιόνιο

κοτζιάς
22 Οκτωβρίου 2018 / 17:11

Μεγαλώνει η ελληνική θαλάσσια Επικράτεια στο Ιόνιο με την απόφαση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα έξι στα δώδεκα μίλια, έτσι όπως ανακοινώθηκε από τον απελθόντα υπΕξ, Ν. Κοτζιάς κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου το Σάββατο.

ΑΘΗΝΑ. Είπε ο Ν. Κοτζιάς, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: Είναι έτοιμα τα Προεδρικά Διατάγματα, κ. Πρόεδρε, και σύμφωνα με όσες οδηγίες είχα, η χώρα επεκτείνει, σ’ ένα πρώτο βήμα, από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδά της ζώνη. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν, παντού, μαζί με τους κόλπους, οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία. Αυτό επεκτείνει τη δική μας κυριαρχία.
Δεν είναι κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η ΑΟΖ, είναι κανονική «εδαφική» -σε εισαγωγικά επειδή είναι θάλασσα- κυριαρχία. Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της. Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 ναυτικά μίλια, εκτός απ’ όπου είναι στενά, οπότε εκεί πάμε με την αρχή της μέσης γραμμής.
Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, σημαίνει ότι επεκτείνεται ο εθνικός χώρος κυριαρχίας της χώρας, αλλά και ευθύνης του Πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Σημαίνει ότι είμαστε ένα παράκτιο κράτος που ασκεί όλα τα δικαιώματα του νόμου. Η επέκταση από πάνω, από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα. Κύριε Πρόεδρε, είναι έτοιμο απλώς θέλει έναν έλεγχο ξανά με τους ανθρώπους που μας βοηθούν στη χαρτογράφηση, πάντα πρέπει να ελέγχονται ξανά και ξανά αυτά, γιατί το κλείσιμο των κόλπων και οι γραμμές βάσης πρέπει να πάνε στον ΟΗΕ και να κατατεθούν, έχω ήδη συμφωνήσει και δώσει ως Υπουργός τότε, οδηγίες στη Νέα Υόρκη που βρεθήκαμε για τον ΟΗΕ».
 
Η αντίδραση της Ν.Δ.
 
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα ο κ. Κοτζιάς, έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ, χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα. Έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για "ειδική περίπτωση". 
Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».