Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο περιφερειάρχης για τον ΠΕΣΔΑ με αφορμή τηλεοπτική εκπομπή

ΠΙΝ
19 Οκτωβρίου 2018 / 11:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα όσα είπε ο Γ. Κατσαΐτης σε τηλεοπτική εκπομπή του Start για την αποτυχία του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια, σχολίασε ο περιφερειάρχης, Θ. Γαλιατσάτος από την σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης του Θ. Γαλιατσάτου, ακολουθεί:
Mιλώντας απόψε (18/10) σε εκπομπή της τοπικής τηλεόρασης ο εκδότης της εφημερίδας "Ενημέρωση" απεφάνθη με ύφος …."εκατό καρδιναλίων" ότι για τα προβλήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα ,στην Ζακυνθο και γενικά στο Ιόνιο φταίει η Περιφέρεια και ο κακός (κατά τον κο εκδότη) περιφερειακός σχεδιασμός! κάλεσε μάλιστα την ΠΙΝ να τον αλλάξει!
Δεν εχουμε την απαίτηση από τον κο εκδότη να εχει διαβάσει τι προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. ειναι δικό του θέμα να γίνεται τιμητής για κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζει, ειναι επίσης δικό του θέμα γιατι επιλέγει να τοποθετείται επιτιθέμενος στην ΠΙΝ με την χρήση ψευδολογιών .
άλλωστε δεν ειναι η πρώτη φορά που εκτίθεται και εμφανίζεται αμετροεπής. 
θυμίζουμε ότι ηταν αυτός που δημοσίευσε στην εφημερίδα του φωτογραφίες από τα κουρτελάτσα της Γαρίτσας που δήθεν γκρεμίζονταν ,ενώ επρόκειτο για περιστατικά που ειχαν συμβεί δυο χρόνια πριν!
και όταν αποκαλύφθηκε η λαθροχειρία ,δεν ειχε το θάρρος και την εντιμότητα στα πλαίσια της δεοντολογίας να ζητήσει συγνώμη από όσους και όσες κορόιδεψε.
βρίσκουμε όμως την ευκαιρία να θυμίσουμε και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα στερεά απόβλητα (ΠΕΣΔΑ) :
1. συντάχθηκε από την ΠΙΝ γιατί ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που συγκροτείται από τους δήμους της ΠΙΝ δήλωσε εγγράφως την αδυναμία του να το πράξει.
2. συντάχθηκε από επιμορφωμένους επιστήμονες της υπηρεσίας , με ενσωμάτωση των αποφάσεων όλων των δημοτικών συμβουλίων που πρότειναν ο καθένας το δικό του Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης.
3. ειναι σύμφωνος με τον Εθνικό Σχεδιασμό (υποχρεωτικά)
4. προβλέπει μέτρα και δράσεις ανα περιοχή που καλύπτουν πλήρως τις τοπικές ανάγκες και οδηγούν (εφ όσον εφαρμοσθουν) στην "πολυπόθητη" ολοκληρωμένη διαχείριση που μέσω της διαλογής στην πηγή , της ανακύκλωσης , της ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης ελαχιστοποιεί το υπόλειμμά που καταλήγει στον εδαφικό αποδέκτη.
δυστυχώς η, για διάφορους λόγους, μη εφαρμογή των περισσότερων από αυτές τις δράσεις , ταλαιπωρεί αρκετά από τα νησιά μας και ιδιαίτερα την Κερκυρα.
στο αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί στην δημοσιότητα η πρόοδος σχετικά με την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ σε κάθε διαχειριστική ενότητα.
 
Η απάντηση
 
Η διαπίστωση ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός απέτυχε είναι οφθαλμοφανής στην Κέρκυρα, την Λευκάδα, τη Ζάκυνθο. Δεν χρειάζονται καρδινάλιοι ν' αποφανθούν γι' αυτό, που βλέπει ο καθένας. Η έκτακτη και επείγουσα αναγκαιότητα αναθέωρησής του είναι κατά τη γνώμη μας πρόδηλη. Το ζήτημα του αποτυχημένου Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) δεν αφορά αποκλειστικά στην δική σας θητεία. Όμως η αλλαγή κατεύθυνσης υποχρεωτικά αποδίδεται στη δική σας περιφερειακή Αρχή. Η πρόθεσή σας να δημοσιοποιήσετε την πρόοδο της εφαρμογής σε κάθε νησί, αναμφίβολα θα βοηθήσει την συζήτηση και θα αναδείξει την προβληματικότητα του Σχεδιασμού.
Όσο για το σχόλιο σας με αφορμή την τηλεοπτική εκπομπή, κληθήκαμε να σχολιάσουμε εκτίμηση ότι δηλ. η Περιφέρεια θ' αναλάβει τα σκουπίδια στην Κέρκυρα λόγω της αποτυχίας του Δήμου κι «αποφανθήκαμε» ότι στην περίπτωση μας καλύτερο θα ήταν να έκανε ο καθένας τη δουλειά του. Και αν συνέβαινε αυτό δεν θα φτάναμε στην οδυνηρή κατάσταση που ζούμε σήμερα.
Σημείωση: Ενδιαφέρουσα η παρατήρησή σας για τα κουρτελάτσα στην Γαρίτσα που «δήθεν γκρεμίζονταν». Προφανώς επρόκειτο για σύνδρομο μαζικής οφθαλμαπάτης!