Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο 878 χλμ αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη

TAP
17 Μαΐου 2016 / 18:55

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Trans Adriatic Pipeline (TAP) σηματοδότησε την έναρξη της κατασκευής του αγωγού. Η σημασία του TAP ως στρατηγικό κομμάτι της υποδομής του Νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, η οποία θα φέρει ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη...

... υπογραμμίστηκε από την παρουσία του πρωθυπουργού της Γεωργίας Γκεόργκι Kvirikashvili, τον πρώτο αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν Γιακούμπ Eyyubov, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Αλβανίας Niko Peleshi, τον αντιπρόεδρο της ΕΕ για την Ενέργεια Μ. Σέφκοβιτς, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ και συντονιστή Ενέργειας Amos Hochstein, τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Albayrak, τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Κάρλο Calenda, την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, καθώς και τον Ελβετό υφυπουργό Ομοσπονδιακού Γραφείου Ενέργειας Walter Steinmann.
Ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Η αρχή της κατασκευής του Trans Adriatic Pipeline, TAP, γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά στην οικονομική πτυχή του έργου, συντείνει στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, καθώς και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και των διαδρομών του αποτελούν το θεμέλιο λίθο τόσο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας όσο και του συνολικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού. Όσο για γεω-στρατηγική πτυχή του, το έργο αυτό μπορεί να γίνει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους στην περιοχή μας.
Οι μέτοχοι της BP, SOCAR, Snam, Fluxys, ENAGAS και Axpo και πάνω από 300 επισκέπτες, επίσημοι προσκεκλημένοι, παρακολούθησαν την εκδήλωση. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την υπογραφή ενός περιβλήματος σωλήνα.
Ian Bradshaw, Διευθύνων Σύμβουλος της TAP, δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Adriatic Pipeline Trans, τους μετόχους μας και για το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης. Μετά την ανάθεση σ' αυτούς του project, το 2013 εργάσθηκαν επιμελώς για να έλθει αυτή τη στιγμή, και να αρχίσει η κατασκευή του αγωγού. - Ένα στρατηγικό σχέδιο για την Ευρώπη τη μεταφορά νέων πηγών φυσικού αερίου της Κασπίας, μέσω ενός νέου δικτύου, που αρχίζει το 2020 και για τα επόμενα χρόνια".
Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε, όσον αφορά τη συνολική σημασία του έργου: «Σήμερα,προχωράμε σ' αυτό το πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο με παγκόσμιο αντίκτυπο. Προχωράμε από τη θεωρία στην πράξη. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος των υποδομών που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας, η οποία μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες προσπάθειες και μακροπρόθεσμα σχέδια. 
Η διάμετρος 48 ίντσες του Trans Adriatic Pipeline, οποίο αποτελεί το ευρωπαϊκό σκέλος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, είναι ένα έργο πύλη που θα παραδώσει 10 εκ. κυβικά/το χρόνο φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη από το 2020.