Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΑΣΟΚ: Η διάσπαση του Δήμου Κέρκυρας θα ήταν κίνηση επιπόλαιη και βιαστική

διαίρεση του Δήμου
18 Οκτωβρίου 2018 / 12:28

Σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο πολυσυζητημένο θέμα συνιστά η Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας

Το τελευταίο διάστημα, έχει σηκωθεί ένας περίεργος κονιορτός, πάνω στο θέμα της δημιουργίας περισσοτέρων του ενός Δήμου στο νησί μας. Οι προτάσεις που ακούγονται πολλές, κατά πως βολεύονται οι εμπνευστές τους. Δυο, τέσσερεις ή επτά άραγε; Την ώρα που οι άρχοντες του τόπου, εκλεγμένοι με υψηλότητα ποσοστά προτίμησης των Κερκυραίων, έχουν αποτύχει παταγωδώς, να διοικήσουν στοιχειωδώς αυτό το νησί, την ώρα που ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι Βουλευτές,  έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση, σε μια κατάσταση αμηχανίας και απόγνωσης, γι αυτά που βλέπουν να συντελούνται, με τα σκουπίδια, με  την πλήρη εγκατάλειψη όλης της υπαίθρου, με τις παραιτήσεις και τον εμφύλιο, μεταξύ των πλειοψηφιών, στον Δήμο και την Περιφέρεια, επιχειρείται αδιάντροπα, να μεταφερθούν η ανικανότητα και οι τραγικές ευθύνες τους, στην κακή λειτουργία του ενός Δήμου και όχι την δική τους ανυπαρξία, σε δράσεις και έργο.
Είναι  εμφανές, ποιοι είναι μπροστάρηδες σ’ αυτό το απίθανο έργο, αλλά και ποιοί προκαλούν παρασυγκεντρώσεις, υπηρετώντας αυτή τη λογική, γιατί με το τρόπο αυτό ελπίζουν να αποφύγουν την οργή της κοινωνίας για τα πεπραγμένα τους. Η κοινωνία, οφείλει να διακρίνει, ποιοί εξυπηρετούνται από τέτοιες επιπόλαιες και βιαστικές κινήσεις, που έχουν σαν στόχο, μια καρέκλα, μια πολιτική σωτηρία, ένα σωσίβιο για να ξαναβγούν στην επιφάνεια και μια καλοπληρωμένη θεσούλα.
Η ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ Δημοτική  Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να μείνει απαθής, σ αυτές τις πρακτικές, που προκαλούν οργή  και αγανάκτηση για τους εμπνευστές τους. Επειδή ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει γι αυτό το ζήτημα, είναι ο κυρίαρχος λαός, μέσα από διαυγείς και καθαρές διαδικασίες, μέσα από τα επίσημα Θεσμικά Όργανα, επειδή ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, επιθυμεί ολοκληρωμένη πληροφόρηση και χρόνο για να αποφασίσει, προτείνουμε συνοπτικά τα παρακάτω
1. Να παραμείνει ο Δήμος ως έχει, χωρίς μεταβολή, επειδή δεν υπάρχει χρόνος για ολοκληρωμένη πληροφόρηση και διαβούλευση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι, σε ευκαιριακές λύσεις, υπέρ εξυπηρέτησης κομματικών και προσωπικών επιδιώξεων.
2. Μετά τις εκλογές, να ανοίξει ευρύτερη συζήτηση μέσα από τα θεσμικά όργανα, για να αποφασίσει όλη η κοινωνία, πληροφορημένη επαρκώς, τι επιθυμεί να γίνει. Η Οργάνωση μας δηλώνει ανοικτή σε κάθε πρόταση, που θα προκύψει και θα συμφωνηθεί από το λαό.
3. Προϋπόθεση σοβαρού διαλόγου είναι, η οικονομική, διοικητική και περιουσιακή κατάσταση του Δήμου, στο χρόνο του διαλόγου, προσωπικό, μηχανήματα, εξοπλισμοί, αποθήκες.
4. Να κατατεθούν επισήμως, όλες οι παλιές οφειλές που άφησαν οι 13 Δήμοι, ο εξοπλισμός που παρέδωσαν και κάθε στοιχείο, που θα βοηθήσει στον διάλογο και την κρίση της κοινωνίας.
5. Να κατατεθούν επίσης, ποια ποσά έχουν πληρωθεί, για χρέη και δάνεια παλαιών Δήμων και ποιες οι υποχρεώσεις για το μέλλον.
6. Σε περίπτωση που αποφασιστεί  «σπάσιμο» του Δήμου και με βάση το πόσοι θα προταθούν, να πραγματοποιηθεί ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ για την λειτουργία τους, που να προσδιορίζει γεωγραφικές περιοχές, ανθρωπογεωγραφία, με βάση την αρχή της εγγύτητας. Βασικότατη προϋπόθεση να περιγράφει επακριβώς, ποιος αναλαμβάνει παλαιά χρέη, τα σημερινά του Δήμου, ποιες υπηρεσίες θα λειτουργούν, με τι προσωπικό, προϋπολογισμοί. Τι θα γίνει με τον σύνδεσμο καθαριότητας και την ΔΕΥΑΚ που σήμερα είναι ενιαίοι.
 
7. Τέλος η Οργάνωση μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σε κάθε κατεύθυνση, αφού  φαίνεται ότι δεν λαμβάνεται υπ όψιν, ο κίνδυνος να χαθούν , ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ  για τον  Ενιαίο Δήμο, όπως αυτήν   για το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ.

Τέλος θα θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όσους μεθοδεύουν καταστάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον της Κέρκυρας. Ας δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, γιατί αυτό που χρειάζεται η Κέρκυρα αυτήν την στιγμή είναι πολιτικές που να οδηγούν στην ανάπτυξη και την προοπτική.

Για την Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας

Ο Γραμματέας ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΟΣ