Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαρτυρίες πυροσβεστών: Κινδυνεύει η υγεία μας σοβαρά από τους τοξικούς καπνούς!

σκουπίδια
17 Οκτωβρίου 2018 / 09:58
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Νέα φωτιά την Τετάρτη το πρωί στην Κουλούρα, κοντά στο σημείο που κάηκε πριν μια βδομάδα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ανεξέλεγκτη καύση συσσωρευμένων όγκων απορριμμάτων έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και γενικευμένη περιβαλλοντική βλάβη. Εξαιτίας των σημαντικών ποσοτήτων πλαστικών αλλά και άλλων υλικών που εμπεριέχονται στα απορρίμματα, οι τοξικές ενώσεις που σχηματίζονται περιέχουν τις επικίνδυνες για τον άνθρωπο καρκινογόνες διοξίνες.
Η Πυροσβεστική καλείται να αντιμετωπίσει απανωτά περιστατικά πυρκαγιάς σε σκουπίδια, ιδιαίτερα στο βόρειο συγκρότημα. Μια εβδομάδα μετά τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή Κουλούρα, που ξέφυγε στην παρακείμενη βλάστηση και έκαψε σχεδόν τριάντα στρέμματα δασικής έκτασης, οι άνδρες της Πυροσβεστικής δεν έχουν σταματήσει να επεμβαίνουν σε ανάλογα περιστατικά. Σκουπίδια φλέγονται παντού, συνήθως όχι τυχαία. Στην πρώτη γραμμή οι πυροσβέστες, οι οποίοι, εκτός από τις φλόγες, βρίσκονται συνεχώς μέσα σε σύννεφα τοξικών καπνών.

Μιλώντας στο enimerosi.com, εκφράζουν κραυγή αγωνίας για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία η δική τους και των οικογενειών τους. Ειδικά οι φωτιές στα σκουπίδια, δεν σβήνουν εύκολα, γιατί σιγοκαίγονται τα πλαστικά και τα χημικά. Χρειάζεται να κάνουν συνεχώς αναμόχλευση, μέχρι την πλήρη κατάσβεση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα, τα παντός είδους παράσιτα που έχουν αναπτυχθεί. 
«Οι αναπνευστικές μάσκες που φοράμε, δεν μας καλύπτουν 100% από τα δηλητηριώδη αέρια. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το κάψιμο δεν είναι λύση».

Όλο το καλοκαίρι, στη βόρεια Κέρκυρα, σημειώθηκε μπαράζ πυρκαγιών σε σκουπίδια. Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν τέσσερις φωτιές, την περασμένη Δευτέρα, εκδηλώθηκαν τρεις φωτιές σε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων σε Περουλάδες και Αχαράβη. Την Τετάρτη το πρωί εκδηλώθηκε πάλι φωτιά στην Κουλούρα, κοντά στο σημείο που κάηκε εδώ και μια βδομάδα, η οποία τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο. 
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.