Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση Κ. Παυλίδη στον Χ. Μπούκα: Η δημόσια υγεία δεν επιδέχεται ψεύδη και δημαγωγίες

Νοσοκομείο Κέρκυρας
17 Οκτωβρίου 2018 / 07:55

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στην ανακοίνωση του πρόεδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών:

Η δημόσια υγεία αποτελεί  κυρίαρχο και πολύτιμο αγαθό για την κοινωνία και δεν επιδέχεται ψεύδη και δημαγωγίες

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 18/10, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέρκυρας κ. Χρ. Μπούκας σχετικά με την παθολογική κλινική της Κέρκυρας και την αναφορά του στο όνομα μου, νιώθω την ανάγκη να απαντήσω ένα προς ένα τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε, με μόνο σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας, με την οποία ο κ. Μπούκας φαίνεται να μην διατηρεί καλές σχέσεις.

Αρχικά, η μείωση του αριθμού των παθολόγων, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη διάρθρωση των κλινικών σε μία ή δύο. Αντιθέτως στο ΓΝΚ μετά την ενοποίηση των δύο κλινικών σε μία και τη δημιουργία αυτόνομου ΤΕΠ, έχουμε αύξηση των θέσεων παθολόγων από 10 σε 12, ενώ οι κλίνες της ενιαίας παθολογικής παρέμειναν ακριβώς οι ίδιες με όσες ήταν και παλιά. Το θέμα της μείωσης των γιατρών είναι συγκυριακό. Ειδικότερα, δύο γιατροί αποχώρησαν λόγω διορισμού σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου ή σε άλλα νοσοκομεία. Ένας γιατρός δεν εφημερεύει για λόγους υγείας και μόλις ένας παραιτήθηκε για προσωπικούς λογούς. Ταυτόχρονα την τελευταία 2ετια για τη συγκεκριμένη κλινική έχουν προκηρυχθεί τρεις μόνιμες θέσεις καθώς και δύο θέσεις επικουρικών γιατρών. Ενώ αν συμπεριλάβουμε και τις θέσεις μόνιμων παθολόγων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, οι μόνιμοι παθολόγοι που έχουνπροκηρυχθεί αυξάνονται σε πέντε με επιπλέον δύο θέσεις επικουρικών. Από αυτές ήδη καλυφθήκαν οι δύο μόνιμες και αναμένεται εντός 3μηνου ο διορισμός των υπολοίπων.
 
Παράλληλα, μέχρι τώρα εφημέρευαν όντως ενεργά δύο παθολόγοι, ενώ σήμερα υπάρχει και λειτουργεί και το αυτόνομο τμήμα επειγόντων περιστατικών και επομένως οι ενεργείς εφημερίες παραμένουν δύο όπως ακριβώς συνέβαινε. Με δεδομένο ότι πέρα μιας παραίτησης που ανέφερα παραπάνω, οι υπόλοιποι γιατροί απλά πήραν μόνιμες θέσεις, δεν προκύπτει από πουθενά η κατηγορία αποχώρησης τους, λόγω εκβιασμών και απειλών που εξαπέλυσε στην ανακοίνωση του ο κ. Μπούκας.
 
Σχετικά με το τμήμα επειγόντων περιστατικών, να υπενθυμίσω στον κ. Μπούκα ότι λειτουργεί ακριβώς όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, βάση της οποίας εκτός των παθολόγων ιατρών  εφημερεύουν και άλλοι γιατροί. Επιπρόσθετα, η νευρολογική κλινική έχει έναν γιατρό εδώ και πολλά χρονιά και παρ’ ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις, οι γιατροί δεν έρχονται για τους λογούς που ανέφερα πιο πάνω σε σχέση με τους επικουρικούς. Θα θυμίσωεπίτούτουδεικτικά την ανακοίνωση προ διετίας που κατηγορούσε τη τότενέαδιοίκηση, όταν στη θέση ακτινολόγου, είχεζητηθείαπό το αρμόδιουπουργείο νευρολόγος. Τότε δε χρειαζόταν μάλλον...

Ύστερα, αναφορικά με το θέμα του αξονικού τομογράφου, ενημερώνω τον Κερκυραϊκό λαό ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας του. Αναμένεται πλέον το άνοιγμα των προσφορών των εταιριών.Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε το Γενάρη του 2017 και επομένως μιλάμε για ένα χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον 1μιση χρόνο και όχι τα 4 χρόνια όπως ψευδώς αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Άρα αν ο κ. Μπούκας επιθυμεί να αποδώσει ευθύνες, τον προτρέπω να ξεκινήσει την έρευνα του από το 2011, την τότε κυβέρνηση και τα διορισμένα Δ.Σ όπου είχαμε ακύρωση του διαγωνισμού προκήρυξης στο τέλος του 2015 και την απένταξη του έργου απ το ΕΣΠΑ.
Τέλος, τα συμπεράσματα που εξάγει ο κ. Μπούκας για την γενικότερη κατάσταση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας είναι αποκυήματα της δικής του φαντασίας, καθώς το νοσοκομείο κατά κοινή ομολογία παρουσιάζει σαφή ανάταση την τελευταία 2ετία με νέα τμήματα,νέα μηχανήματα και αύξηση ειδικευμένων ιατρών από 79 σε 102 (25%).

 Για όλους τους παραπάνω λογούς συμβουλεύω τον κ. Μπούκα εάν επιθυμεί διακαώς να βρίσκεται το όνομα του στην δημοσία σφαίρα του νησιού, με αφορμή την ενδεχόμενη συμμετοχή του στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, να πάψει τουλάχιστον να χρησιμοποιεί τη συνδικαλιστική του ιδιότητα και το αρμόδιο όργανο του νοσοκομείου σαν μοχλό προσωπικών συμφερόντων. Η δημόσια υγεία αποτελεί  κυρίαρχο και πολύτιμο αγαθό για την κοινωνία και δεν επιδέχεται ψεύδη και δημαγωγίες.