Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαν τον γάιδαρο του Χότζα

editorial
16 Οκτωβρίου 2018 / 07:09

Με μια τροπολογία (σ.σ. ;) σε κάποιο νομοσχέδιο, πιθανότατα θα μπει ένα τέλος στον διοικητικά ενιαίο χαρακτήρα της Κέρκυρας. Το πιο σπουδαίο επιχείρημα γι΄ αυτό, είναι μια στατιστική, στην οποία αναφέρεται ποια είναι η πληθυσμιακή οροφή για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

Η υπόθεση μοιάζει με την στατιστική που χρησιμοποιήθηκε σε ΄κείνον τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τότε που μάντρωσαν τους ενδιαφερόμενους στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου! 

Δυο οι θητείες του καλλικράτειου, ενιαίου Δήμου. Εκείνη του Τρεπεκλή κι αυτή του Νικολούζου. Στα χρόνια τους οξύνθηκαν σχεδόν όλα τα τοπικά προβλήματα, με μεγαλύτερο αυτό των σκουπιδιών. Το πιο απογοητευτικό όμως είναι ότι αυτά τα οκτώ χρόνια, δεν προχώρησε ούτε ένα από τα μεγάλα θέματα, που απασχολούν το νησί συνολικά ενώ δεν απετράπη και η προβληματική διαχείριση της ζωής στα Διαπόντια. 
Στα σκουπίδια, χαμένος χρόνος, μεγάλη καθυστέρηση σε αποφάσεις, πολιτικαντισμός και παλινωδίες, έχουν σαν αποτέλεσμα να στερείται σήμερα παντελώς εγκατάστασης, το νησί. Το παρόν και το μέλλον είναι δυσοίωνα και δεν υπάρχει κάτι που να πείθει ότι έστω τα παθήματα έγιναν μάθημα! 
Στο πρόβλημα της ύδρευσης, η λύση είναι ανενεργή με ευθύνη κυρίως της γενικής κυβέρνησης διαχρονικά από την εποχή της κοινοτικής, διοικητικής διάρθρωσης, παρέμεινε με τον Καποδίστρια και εξακολουθεί με τον Καλλικράτη. Κληροδοτείται δε στον Κλεισθένη. Αναλόγως και το ζήτημα του προβληματικού, οδικού δικτύου. 
Νομαρχιακές, περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, ενός ευρέος πολιτικού φάσματος όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπόρεσαν να προωθήσουν την λύση προβλημάτων της στοιχειώδους υποδομής και σ' αυτό δεν έχει να κάνει η τοπική, διοικητική διάρθρωση. Ο συνδυασμός της κακής διαχείρισης με την επιτροπεία που επέβαλε η γενική κυβέρνηση για να την αντιμετωπίσει, ακρωτηρίασε την προβληματική Αυτοδιοίκηση ενώ την κηδεμόνευε. Αυτός ο πολιτικός διπολισμός, την καταδίκασε σε δημοκρατική καθυστέρηση, την ευνούχισε. Κάτι σαν τον νέο άνθρωπο που απολαμβάνει της όποιας φροντίδας των γονέων του πολλά χρόνια μετά την ενηλικίωσή του! 
Κι ενώ αυτό είναι το πρόβλημα, προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες ωθούν ξανά στον διαμελισμό του ενιαίου Δήμου. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι υπεύθυνοι για την συρρίκνωση και τον διοικητικό αποδεκατισμό της, στο πλαίσιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η επιπλέον κατάτμηση και ο πολιτικός υποβιβασμός της θα ξαναφέρουν την Κέρκυρα στις διαστάσεις των πολιτικών που δεν μπόρεσαν έως τώρα να αρθούν εκείνοι στο ύψος της.