Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με συγκίνηση στο Λαζαρέτο σε μνήμη των εκτελεσμένων πολιτικών κρατουμένων (video-photos)

Λαζαρέτο
14 Οκτωβρίου 2018 / 08:36

Μέχρι και σήμερα σώζεται ο τοίχος των εκτελέσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ετήσια εκδήλωση μνήμης των εκτελεσθέντων πολιτικών κρατουμένων πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο νησάκι Λαζαρέτο, από την τοπική επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ.
Η νησίδα Λαζαρέτο (παλαιότερα γνωστή και ως Άγιος Δημήτριος), που απέχει μόλις δύο ναυτικά μίλια από την ακτή είναι ακατοίκητη και βρίσκεται απέναντι από το Κοντόκαλι της Κέρκυρας. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι το 1962 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτέλεσης περίπου 200 πολιτικών κρατούμενων, κυρίως κομμουνιστών, καταδικασμένων με την εσχάτη των ποινών, καθώς και μερικών ποινικών θανατοποινιτών.

Η πρώτη εκτέλεση στο Λαζαρέτο έγινε τον Μάιο του 1947 και ήταν εκείνη του Πολύβιου Κολοβού. Από τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς μέχρι τον Μάιο της επόμενης εκτελέστηκαν στο νησί 64 άνθρωποι. Στη συνέχεια ο αριθμός των εκτελέσεων μειώθηκε για να αυξηθεί και πάλι την άνοιξη και το φθινόπωρο του 1949. Ο τελευταίος πολιτικός κρατούμενος που εκτελέστηκε ήταν ο Θεοφάνης Γιάννου (29/9/1949). Πέντε χρόνια αργότερα εκτελέστηκε για παράβαση του Ν.375/52 ο Γιάννης Μαριώλης. Το 1948 και το 1949 έγιναν στο Λαζαρέτο δύο απεργίες πείνας που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση, για λίγο, του αριθμού των εκτελέσεων. Μέχρι και σήμερα σώζεται ο τοίχος των εκτελέσεων, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον σωζόμενο εναπομείναντα τοίχο της ερειπωμένης πια εκκλησίας της Παναγίας της Ναζαρέτ.


 

Σήμερα το νησάκι είναι τόπος μνήμης των εκτελεσθέντων πολιτικών κρατούμενων και κάθε χρόνο γίνεται μνημόσυνο και προσκύνημα. 








Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ