Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση βιβλίου του Βαγγέλη Ζαφειράτη στην Αναγνωστική Εταιρία

Αναγνωστική Εταιρία
11 Οκτωβρίου 2018 / 14:32
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αναγνωστική Εταιρία διοργανώνει παρουσίαση του συγγραφικού έργου του οικονομολόγου, συγγραφέα – δημοσιογράφου κ. Βαγγέλη Ζαφειράτη. Προλογίζουν ο Πρόεδρος κ. Γιάννης

 Πιέρης και η συγγραφέας κ. Κατίνα Βλάχου.  Παρουσιάζουν οι συγγραφείς κ. Μαρία Καμονάχου και κ. Βασίλης Πανδής. Κείμενα διαβάζει η ηθοποιός κ. Ναταλία Καποδίστρια. Η   ομιλία θα πραγματοποιηθεί  στην αίθουσα εκδηλώσεων  της  Εταιρίας, στις 19 Οκτωβρίου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20:00.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του κ. Βαγγέλη Ζαφειράτη

Ο Βαγγέλης Ζαφειράτης, γεννήθηκε το 1956 στο χωριό Λαζάτι νομού Αγίων Σαράντα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων.  Μένει στην πόλη των Αγίων Σαράντα όπου εργάζεται ως οικονομολόγος και δημοσιογράφος σε ελληνόφωνες εφημερίδες. Από μαθητής του γυμνασίου ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και ειδικότερα με την ποίηση. Δημοσιεύει ποίηση, πεζά, δοκίμια, λαογραφικές και εθνογραφικές μελέτες. Μεταφράζει ελληνική λογοτεχνία στην αλβανική γλώσσα.
Ως δημοσιογράφος συνεργάζεται με τον ελληνόφωνο τύπο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Για μερικά χρόνια εργάστηκε στη Διεύθυνση Πολιτιστικών Μνημείων νομού Αγίων Σαράντα (για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς). Στον τομέα αυτό πραγματοποίησε διάφορες έρευνες και μελέτες που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας. Συμμετείχε σε διάφορα συνέδρια ως εισηγητής, όπως στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο «Αρχαία Ήπειρος – Χαονία» το 2005. Ο Βαγγέλης Ζαφειράτης  είναι ένας απ’ τους συνιδρυτές της Εθνικής Οργάνωσης «Ομόνοια» του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, και ενεργό μέλος ομογενειακών σωματείων.
Έχουν κυκλοφορήσει οι ποιητικές του συλλογές:
- Εμένα οι κάμποι με γνωρίζουν, Τίρανα  1989
- Δάκρυ της πέτρας, Άγιοι Σαράντα 2002
- Πέτρες και θάλασσα, Άγιοι Σαράντα, 2007
- Σγουρός βασιλικός, Αθήνα, 2011 (Εκδόσεις του Φοίνικα)
- Μονότοξα, Αθήνα 2018, Εκδόσεις Οροπέδιο
Καθώς και το:
  • Η μοναξιά της πέτρας, Αθήνα  2016 (Δοκίμια - λαογραφικές και ιστορικές μελέτες) Εκδόσεις ΡΟΕΣ
Ποίησή του έχει μεταφραστεί στην αλβανική γλώσσα, όπου κυκλοφόρησαν δύο ποιητικές συλλογές:
- Ηλιόλουστη πόλη, Τίρανα 2009
- Το μαύρο είναι λευκό, Τίρανα 2013
Στη Βουλγαρία κυκλοφόρησε μια συλλογή  με μεταφρασμένα ποιήματά του με τίτλο:
  • Χρώμα του μελιού, 2013,
ενώ σε Βουλγαρία και Αλβανία  εκδόθηκε και η συλλογή δοκιμίων
  • Τα άνθη της σιωπής, γραμμένη από κοινού με την Αλμπένα Ντεκόβα, 2015.
Εκτός απ’ τα παραπάνω βιβλία, έχει ασχοληθεί και με τη μετάφραση ελληνικής λογοτεχνίας στην αλβανική γλώσσα. Πέρα απ’ τη μετάφραση και δημοσίευση σε λογοτεχνικά περιοδικά διαφόρων ποιητών και διηγηματογράφων, έχει ανθολογήσει και μεταφράσει:
-Ανθολογία με Ελληνικά Διηγήματα – 28 Έλληνες συγγραφείς. Κυκλοφόρησε το 2017 στα Τίρανα.
Βρίσκεται υπό έκδοση, στον εκδοτικό οίκο ΝΕΡΑΪΔΑ, Ανθολογία με Διηγήματα Κυπρίων Συγγραφέων στην αλβανική γλώσσα, με επιλογή και μετάφραση του ίδιου.
Πέρα απ’ τη συγγραφή και την έκδοση βιβλίων, έχει δημοσιεύσει εθνογραφικές, λαογραφικές και ιστορικές μελέτες, καθώς και δοκίμια για την πολιτιστική κληρονομιά των περιοχών των Αγίων Σαράντα, του Δελβίνου και Αργυροκάστρου.
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.