Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Σπαζοκεφαλιά» η ακτοπλοϊκή σύνδεση των Διαποντίων

Διαπόντια νησιά
11 Οκτωβρίου 2018 / 09:47
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Παρασκευή συζητείται από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) του Υπουργείου Ναυτιλίας η «πληγή» της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρας - Διαποντίων (Ερείκουσα, Μαθράκι, Οθωνοί).

Ήδη το πλοίο «Αλέξανδρος» που εξυπηρετούσε τη γραμμή επί σειρά ετών κηρύχθηκε και τυπικά έκπτωτο, λόγω της μηχανικής του βλάβης που δεν επιδιορθώθηκε, και το Υπουργείο έχει βγάλει πρόσκληση για το εναπομείναν χρονικό διάστημα (έως 31 Οκτωβρίου) για πλοίο-αντικαταστάτη. Υπενθυμίζεται ότι τα Διαπόντια έχουν μείνει χωρίς πλοίο τύπου «παντόφλας» από τις αρχές Ιουλίου, που έπαθε βλάβη η μηχανή του "Αλέξανδρου". Υπήρξε ένα διάστημα που ορισμένα αυτοκίνητα έμειναν εγκλωβισμένα στα νησιά, τα οποία έφυγαν με το πλοίο που χρησιμοποιείται για οχλούσες χρήσεις. Μετά την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας, ωστόσο δεν βρέθηκε πλοίο, για την έστω και προσωρινή αντικατάσταση του Αλέξανδρου, ο οποίος σημειωτέον δεν επέστρεψε ποτέ. Η μετακίνηση από και προς τα Διαπόντια γίνεται αυτή τη στιγμή με τα δρομολόγια της γραμμής από τον Άγιο Στέφανο, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων ή ογκωδών φορτίων ενώ από την πόλη της Κέρκυρας δεν υπάρχει σύνδεση. Η πρόσκληση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για τις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι 31 Οκτωβρίου, απαιτεί μεταφορική ικανότητα πλοίου 50 επιβατών, ωφέλιμη επιφάνεια χώρου οχημάτων 150 τ.μ. και η επιδότηση θα είναι 4.300 χιλιάδες ευρώ ανά δρομολόγιο. Οι γνωρίζοντες το θέμα δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί ενδιαφερόμενος για τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο όμως οι κάτοικοι των τριών ακριτικών νησιών είναι το ενδεχόμενο, να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον ούτε για το επόμενο έτος, σύμφωνα τουλάχιστον με την αντιδήμαρχο Μαθρακίου Νόνη Μάστορα. Το ένα «αγκάθι» είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης, αφοί η ισχύουσα επιδότηση των 730.000€ ετησίως, δεν καθιστά τη γραμμή ελκυστική. Αυτό ακριβώς θα συζητήσουν οι τρεις αντιδήμαρχοι των Διαποντίων Ν. Μάστορα, Θ. Λουκανάρης και Α. Γουλής και ο βουλευτής Κώστας Παυλίδης, που θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση του ΣΑΣ την Παρασκευή, σκοπεύοντας να ζητήσουν τη βελτίωση των όρων και συγκεκριμένα την αύξηση της επιδότησης στο ποσό του 1.100.000€ ετησίως, όσον αφορά την σύμβαση από 1/11/2018 έως 31/10/1019.

Το δεύτερο ανυπέρβλητο -έως σήμερα- εμπόδιο είναι να βρεθεί αξιόπλοο σκάφος στις προδιαγραφές που είναι αναγκαίες για τις ιδιαιτερότητες των μικρών ακριτικών λιμανιών, όπως τονίζει η Νόνη Μάστορα. «Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε μια χώρα με χιλιάδες νησιά, να μην βρίσκεται ένα πλοίο, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μας. Κι όμως το Υπουργείο μας έχει διαβεβαιώσει ότι έχει μιλήσει με όλους τους εφοπλιστές, ωστόσο δεν έχει δείξει κανείς ενδιαφέρον». Αυτός ήταν προφανώς ο λόγος που ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός είχε χαρακτηρίσει την περίπτωση της θαλάσσιας συγκοινωνίας των Διαποντίων «σπαζοκεφαλιά».

Από τη στιγμή πάντως που πρόκειται για διαπιστωμένο πρόβλημα και η κυβέρνηση τονίζει με κάθε ευκαιρία το βάρος που δίνει στη νησιωτικότητα, θα χρειαστεί μια αποφασιστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ή ένας … εθνικός ευεργέτης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.