Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η μαγική βραδιά του Ηρωδείου…

10 Οκτωβρίου 2018 / 17:12
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ενθουσίασαν Τόλης Βοσκόπουλος, «Ομόνοια» και χορωδίες Αχαράβης – Καναλίων στην ιστορική συναυλία του Ηρωδείου

ΑΘΗΝΑ. Απλά, ένα τεράστιο «respect»… Μοναδικός, στη συναυλία της ζωής του. Η μεγάλη του «σφραγίδα», σε μια εντυπωσιακή, 60ετή πορεία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Σε χώρο ιερό (τη μεγαλοσύνη του Ηρωδείου), μ’ ένα ασύλληπτο sold out (παρά την αρχική αναβολή του ραντεβού), κάπου 6000 ψυχές, ν’ αποκαλύπτει την πρωταγωνιστικά διαχρονική του υπόσταση στη λαϊκή συνείδηση.
«Έλαμψε». Και, φυσικά, αποθεώθηκε. Απολαμβάνοντας κάθε στιγμή, εμφανώς συγκινημένος και, πάντα, εμβληματικά κομψός μέσα στο λευκό-κρεμ κουστούμι του. «Πρίγκηπας». Έτσι τον «βάπτισαν» - και αποδείχτηκε αντάξιος. Από τα πρώτα λόγια του, το καλωσόρισμα στον κόσμο (του)…
«Φεύγοντας από το σπίτι», είπε, «σκεφτόμουν τι πρέπει να σας πω– φανταζόμουν ότι θα δω αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή. Θέλω, λοιπόν, να πω κάτι παραπάνω απ’ το “σας αγαπάω” και “σας ευχαριστώ”. Αλλά δεν μπορώ να βρω ακόμη τρόπο να το πω αλλιώς…».
Είπε κι άλλα ο Τόλης από σκηνής– δηλωτικά του πόσο απόλαυσε τη βραδιά, σ’ έναν χώρο που, καταπώς εκμυστηρεύτηκε, «δεν φανταζόμουν ότι θα βρεθώ». Πως «όταν ανεβαίνω, δεν έχω κατεβασμό», πως «μόλις αρχίσετε να βαριέστε, να φύγω» (εισπράττοντας ένα εκκωφαντικό «ποτέ», δίπλα στα σκόρπια «άρχοντας» και «πρίγκηπας», που άκουγες κάθε λίγο και λιγάκι), μικροί διάλογοι, χαριτωμένοι κι άμεσοι με το κοινό…
Και από εκεί και πέρα, τα highlights των (κάπου) 2,5 ωρών –μεσάνυχτα, πια. Σημείωση: σερί. Non stop. Παρά το μικρό ατύχημα στο σπίτι του, παραμονές της εμφάνισής του, στο πόδι που «εμπόδισε» την πιο «ενεργητική» του, ως κίνηση, παρουσία στη σκηνή…
Τα επιλεγμένα ντουέτα του (sic) με τον (επίσης αποθεούμενο) Μίμη Πλέσσα στο πιάνο (η «Ενημέρωση» είχε αποκαλύψει εγκαίρως την guest παρουσία του «μαέστρου» στη βραδιά)… Tην εκτέλεση του «Τα λόγια είναι περιττά», μαζί με τη «δική μας», Αγαθή Κοσκινά (το εγκώμιο της οποίας κι έπλεξε απλόχερα)…
Και, φυσικά, τα icons με τις γυναίκες της ζωής του. Της -στην πρώτη, φυσικά, σειρά- Άντζελας Γκερέκου και της κόρης τους, Μαρίας. Ανέβηκε, στο τέλος, στο stage, του έδωσε μια υπέροχη ανθοδέσμη και μετά, απόλαυσε τα σπάνια καλόλογά του: «Κοιτάξτε ένα κορίτσι, που έχω εγώ… Σβήστε τα φώτα, δε χρειάζονται. Το αστέρι μου φέγγει από μόνο του…»
Δίπλα, φυσικά, σε όλα αυτά, το κερκυραϊκό χρώμα, πλαισίωσε (μαζί με τους σολίστες, Μανώλη Καραντίνη / μπουζούκι και Θανάση Βασιλόπουλου / κλαρίνο) κάτι παραπάνω από ιδανικά, μαεστρικά, τον σπουδαίο λαϊκό. Η Φιλαρμονική Γαστουρίου «Ομόνοια» (υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Ράλλη – ο πρώτος Κερκυραίος Αρχιμουσικός που διεύθυνε Φιλαρμονική στη «Μέκκα» του ελληνικού πολιτισμού). Όπως έλεγαν οι άνθρωποί της, «τα 120 χρόνια μας δεν θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη λάμψη από αυτή τη παράσταση»…
Οι Χορωδίες Καναλίων και Αχαράβης (υπό τη διεύθυνση της Αγαθής Κοσκινά). «Τρία σύνολα που ενθουσίασαν το κοινό», καταπώς αναφέρθηκε ήδη στις αθηναϊκές ανταποκρίσεις (πολύτιμη πηγή tip informations, το ρεπορτάζ του Βασίλη Νάτσιου στο Cosmopoliti.com) … Κερδίζοντας, πανάξια, το δικό τους, σπουδαίο μερτικό στο χειροκρότημα του κόσμου.
Μεταξύ, και πολλοί «επώνυμοι»: Δημήτρης Μελισσανίδης, Σταύρος Θεοδωράκης, Παναγιώτης Κουρουπλής, Γιώργος Λιάνης, Σάββας Καλεντερίδης, Κώστας Παυλίδης, όσοι άλλοι…

«Δέος για όλους μας, σεβασμός για το νησί μας!»
To διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καναλίων και της χορωδίας Καναλίων «Γεράσιμος Λαβράνος», νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον κ. Νίκο Δημητρόπουλο, πρωτεργάτη της εκπληκτικής παράστασης, που έλαβε χώρα στο Ηρώδειο, δίπλα στο κορυφαίο Έλληνα ερμηνευτή, Τόλη Βοσκόπουλο.
Συγχαίρει, επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της φιλαρμονικής «Ομόνοια» Γαστουρίου για τη συνεχή και αδιάλειπτη προσπάθεια τους, που τους έχει οδηγήσει να δώσουν παραστάσεις σε θέατρα της Αμερικής και τα σπουδαιότερα της Ελλάδας.
Είμαστε περήφανοι που, μόλις 8 χρόνια από την ίδρυσή μας, συμμετείχαμε σε ένα τόσο ξεχωριστό γεγονός, με τον κορυφαίο Τόλη Βοσκόπουλο και, παράλληλα, γράφουμε με χρυσά γράμματα στο βιογραφικό μας τη στιγμή αυτή, σαν την σπουδαιότερή του συλλόγου μας, της χορωδίας και εμάς των ίδιων.
Τέλος, αποδίδει τα εύσημα, τόσο στον αρχιμουσικό της φιλαρμονικής «Ομόνοιας» Γαστουρίου, κ. Σπυρο Ράλλη, για την τιτάνια προσπάθειά του, όσο και στην μαέστρο της χορωδίας μας, Αγάθη Κοσκινά, που μέσα από τις πολύωρες και πολύ κουραστικές πρόβες, καταφέραμε να γίνουμε μέτοχοι μιας παράστασης, που όμοιά της δεν υπήρχε! Δέος για όλους μας και σεβασμός από όλο τον κόσμο για το νησί μας!
Για το Δ.Σ Σπάτουλας Βασίλης
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978. Πτυχιούχος Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2001) και δημοσιογραφίας (New York College, 2002), θήτευσε επί 12ετία στην Αθήνα, με κύριες αναφορές τις εφημερίδες Αθλητική Ηχώ (2001-’08) και Εξέδρα / Δ.Ο.Λ. (2008-‘11) συν σειρά συνεργασιών με ιστοσελίδες και περιοδικά. Επιστρέφοντας Κέρκυρα, διετέλεσε υπεύθυνος Γραφείου Τύπου στις ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα και ΑΟ Κασσιώπης (Super League). Συνδημιουργός και αρχισυντάκτης των ιστοσελίδων Corfusports (2011) και Corfustories (2020), της εφημερίδας Corfupress / Corfusports (2016) και των free press mag. Corfu Magazine (2017) και Corfu Stories (2018), μετά τη συνεργασία του με την Καθημερινή Ενημέρωση (2019-’20), επέστρεψε στον όμιλο Ενημέρωση το ’21, λόγω… ΕΝ-The Magazine. Eίναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ (βραβείο «Χρ. Σβολόπουλος», 2010).