Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΙΝΑΛ: Ο ενιαίος Δήμος Κέρκυρας απέτυχε

ΚΙΝΑΛ
06 Οκτωβρίου 2018 / 17:36

Ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία νέων Δήμων με διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα, προτείνει με ανακοίνωσή του το ΚΙΝ.ΑΛ.

Η ανακοίνωση του Κινήματος

Οι μεγάλες δομικές μεταρρυθμίσεις  στη Τοπική Αυτοδιοίκηση όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, ανοικτές πόλεις, αναπτυξιακοί σύνδεσμοι, εθελοντικές συνενώσεις, συμβούλια  περιοχής, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση, Καποδίστριας, Καλλικράτης, είναι κεκτημένα της Δημοκρατικής Παράταξης  ενώ η συνεισφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανύπαρκτη, αφού ιστορικά αντιτάχθηκαν σε όλες αυτές τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Δεν έβαλαν ούτε ένα λιθαράκι για την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δημιουργήσαμε διαδημοτικές δομές κοινωνικού χαρακτήρα για την εξυπηρέτηση και ανακούφιση των  πολιτών όπως ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι.

Με αφορμή τη συζήτηση  που έχει ξεκινήσει για το χωροταξικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κέρκυρα η Νομαρχιακή Επιτροπή  Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής λαμβάνοντας  υπόψη:

1. Την παντελή αποτυχία της λειτουργίας του ενός Δήμου
2. Την  ερήμωση της υπαίθρου
3. Την εγκατάλειψη του Πρωτογενούς Τομέα και ιδιαίτερα του Κερκυραϊκού ελαιώνα
4. Την παντελή έλλειψη υποστήριξης του Τουριστικού Προϊόντος με την απουσία υποστηρικτικών δράσεων υποδομών και υπηρεσιών
5. Την παραβίαση της αρχής της εγγύτητας βασικού στοιχείου της Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Κώδικα Αυτοδιοίκησης
6. Η προσπάθεια λειτουργίας του ενός Δήμου αποσάθρωσε τον κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό ιστό και οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στη διαχρονική  απαξίωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
7. Η σύσταση ενός μόνο Δήμου στην Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά υπήρξε πρωτοφανές στον Ελλαδικό χώρο
8. Η επίκληση της  νησιοτικότητας  ως ευεργέτημα αποτέλεσε ένα ψεύτικο άλλοθι γιατί σε κανένα τομέα δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα
10. Η πρωτότυπη εφεύρεση υποκατάστασης της Δημοτικής Αρχής  μέσω των Χωρικών Αντιδημάρχων ξεπέρασε κάθε όριο λογικής και στοιχειώδους  λειτουργίας των επί μέρους περιοχών, χωρίς ανρθώπους, χωρίς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες
11. Μέγιστη  πρόκληση αποδεικνύεται,  παρά το δόγμα « κάθε νησί ένας Δήμος»,  ότι είναι  η  εξαίρεση από την Καλλικρατική  Συνένωση άλλων  περιοχών,  όπως  στην Κρήτη που έχουμε Ηράκλειο 8 Δήμοι, Λασίθι 4 Δήμοι, Χανιά 6 Δήμοι και Ρέθυμνο με 86.000 κατοίκους 5 Δήμοι  και στην  Εύβοια 7 Δήμοι .Άρα είναι  λειτουργικότερη η μη συνένωση  των Δήμων  στον  α΄βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γνωρίζοντας ότι εκ μέρους της πολιτείας έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος έστω καιτην ύστατη στιγμή η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας .

Επιμένει και Προτείνει
 
Ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία νέων Δήμων με διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα.
 
Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας.