Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκπαίδευση Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης

ΟΛΚΕ
05 Οκτωβρίου 2018 / 10:52

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., στο πλαίσιο της ευθύνης και της φροντίδας του σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος,

προέβη την 3η και 4ηΟκτωβρίου 2018στην  Ετήσια Εκπαίδευση της ομάδας που έχει συγκροτήσει για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης στους λιμένες αρμοδιότητάς του.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, ενώ στα πλαίσια του δεύτερου εκτελέστηκε και Άσκηση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης.
Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαιδεύσεως, παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων η οργάνωση του ΟΛΚΕ Α.Ε. για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης ειδικά από Πετρελαιοειδή, ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που έχει τοποθετηθεί σε Κέρκυρα και Παξούς, όπως και οι διαδικασίες χρήσης αυτού. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι ενέργειες οργανωμένων Φορέων διαχείρισης Λιμενικών Εγκαταστάσεων στην Αττική για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που προέκυψε κατόπιν βύθισης του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ ένα χρόνο πριν.
Ακόμη αναλύθηκαν οι ενέργειες της Ομάδας αντιρρύπανσης του ιδίου του ΟΛΚΕ για την πρόληψη από την εισροή ρυπογόνων ουσιών στο Λιμένα Κέρκυρας, όταν το 2014 το πλοίο EUROPALINK μεταφέρθηκε εκεί, κατόπιν πρόσκρουσής του στη Νήσο 'Περιστέρες'.

Το πρακτικό μέρος ξεκίνησε με την επίδειξη όλου του εξοπλισμού που βρίσκεται αποθηκευμένος στο Λιμένα της Κέρκυρας, σε άμεση ετοιμότητα χρήσης. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε άσκηση, το σενάριο της οποίας αφορούσε στη διαρροή πετρελαιοειδών αποβλήτων από το Ρυμουλκό "ΙΩΑΝΝΗΣ", που βρισκόταν προσδεμένο στο Λιμάνι της Κέρκυρας. Για την αντιμετώπιση του περιστατικού η Ομάδα Αντιρρύπανσης του ΟΛΚΕ προέβη στην παρέαση πλωτού φράγματος μήκους 135 μέτρων ύψους 0,90 m, όπως και στην απαραίτητη Επιχειρησιακά αγκυροβόλησή του. Οι προαναφερθείσες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια ταχύπλοου σκάφουςτου ΟΛΚΕ Α.Ε.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν ενεργά το τεχνικό δυναμικό του ΟΛΚΕ Α.Ε., στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, αλλά και το σύνολο του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών Λεμβούχων και Καβοδετών του Νησιού μας, οι οποίοι διέθεσαν και δύο Φορτηγά οχήματα μικρού και μεγάλου μεγέθους για τις ανάγκες της Ασκήσεως Αντιρρύπανσης.
Στόχος της οργάνωσης του ΟΛΚΕ Α.Ε., όπως ήδη προαναφέρθηκε, είναι η ταχύτερη, καθόλα αυτοδύναμη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού ρύπανσης, ειδικά διαρροής πετρελαιοειδούς, διότι όπως είναι ευνόητο, αν μια πετρελαιοκηλίδα εξαπλωθεί θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομική ευμάρεια, ακόμα και στις ζωές των κατοίκων των Νησιών γενικότερα.