Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ολοκληρώνονται τα γυρίσματα του σέρβικου ντοκιμαντέρ «Κέρκυρα: Αδελφικό Νησί για πάντα»

Σέρβοι
03 Οκτωβρίου 2018 / 10:42

Ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος παραχώρησε συνέντευξη για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνέντευξη στο συμπαραγωγό της ταινίας «Ο βασιλιάς Πέτρος ο Α’» (αρχικός τίτλος «Οι κάλτσες του βασιλιά Πέτρου»)  Zvonko Simunec παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος  για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ που γυρίζεται στο περιθώριο της ταινίας.
Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο  «Κέρκυρα. Αδελφικό Νησί για πάντα»  και στόχο την ανάδειξη της μακρόχρονης ιστορικής φιλίας των λαών μας και την περαιτέρω προώθηση της ταινίας  στην αγορά της  Σερβίας και τις άλλες βαλκανικές χώρες.
Τα γυρίσματα στην Κέρκυρα ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα, ενώ 
η ταινία,  που αποτελεί συμπαραγωγή της Σερβίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας είναι αφιερωμένη στην 100η επέτειο από τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις τεράστιες  απώλειες του σερβικού στρατού. Μεγάλο μέρος της ταινίας διαδραματίζεται στην Κέρκυρα και πραγματεύεται την ανιδιοτελή προσφορά του κερκυραϊκού λαού προς τους Σέρβους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί μας την περίοδο 1916-1918, καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ των δύο λαών, όταν τα ιστορικά γεγονότα και οι εξελίξεις ανέδειξαν την   Κέρκυρα σε  «νησί της Σωτηρίας» του Σερβικού Στρατού.
Η πρεμιέρα της ταινίας θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι και θα ακολουθήσουν προβολές στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Μόσχα, την Αθήνα και τελικά την Κέρκυρα.
 
Ο Δήμαρχος, Κώστας Νικολούζος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους δυο λαούς και τις προσπάθειες που καταβάλλει η παρούσα δημοτική αρχή για την ενδυνάμωσή τους. «Στατιστικό αποτύπωμα αυτής της προσπάθειας» είπε «είναι η αύξηση του αριθμού των Σέρβων τουριστών που επιλέγουν την Κέρκυρα για τις διακοπές τους».  Όσον αφορά στην ταινία, ο Δήμαρχος είπε ότι θα παίξει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της μνήμης γιατί εδραιώνει τις σχέσεις μεταξύ Κέρκυρας και Σερβίας φέρνοντας στο προσκήνιο την πορεία του σερβικού λαού μέσα από τα αφιλόξενα βουνά μέχρι να φτάσουν εδώ καθώς και τη στήριξη των Κερκυραίων σε αυτή τη δύσκολη φάση της ιστορίας τους. «Αυτή η περίοδος» κατέληξε ο Δήμαρχος  «αποτελεί κομμάτι και της δικής μας ιστορίας αφού αποτελεί ένα ζωντανό παγκόσμιο παράδειγμα έκφρασης αλληλεγγύης μεταξύ των λαών».