Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαν σήμερα στην Κέρκυρα: 2 Οκτώβρη

Σαν σήμερα
02 Οκτωβρίου 2018 / 08:08

1855: Κρούσματα χολέρας εμφανίζονται στο ορφανοτροφείο του Μαντουκιού και στη συνέχεια στην πόλη, στη Γαρίτσα, στον Ανεμόμυλο και σε ορισμένα χωριά.

1827: Ο πρόωρος θάνατος του λόρδου Guilford ανακόπτει την ανοδική πορεία της Ιονίου Ακαδημίας, καθώς διακόπτεται η οικονομική βοήθεια που έδινε και σύντομα η βιβλιοθήκη του επιστρέφεται στους κληρονόμους του στη Βρετανία.

1855: Κρούσματα χολέρας εμφανίζονται στο ορφανοτροφείο του Μαντουκιού και στη συνέχεια στην πόλη, στη Γαρίτσα, στον Ανεμόμυλο και σε ορισμένα χωριά. Μόλις εμφανίστηκε το νόσημα, ιδρύθηκαν τρία νοσοκομεία, στο μαντούκι, στη Γαρίτσα και στην Εβραϊκή, το οποίο διευθύνονταν από το γιατρό Λέβι. Τη γενική διεύθυνση είχε ο καθηγητής της Ιονίου Ακαδημίας Χαράλαμπος Τυπάλδος Πρετεντέρης. Τα σπίτια των χολερικών φρουρούνταν από τους υγειονομικούς φύλακες και απαγορευόνταν η επικοινωνία συγγενών ή φίλων με τους ασθενείς, καθώς και η έξοδος των ασθενών ή των υπόπτων. Επιτρεπόνταν η είσοδος μόνον στους γιατρούς και τα μέλη της ιατρικής επιτροπής. Σε έκθεση του Πρετεντέρη επισημαίνεται ότι οι κάτοικοι δεν πίστευαν στη μολυσματικότητα του νοσήματος και το απέδιδαν στις κακές επιτόπιες αναθυμιάσεις.
Μέχρι τις 2 Γενάρη 1856 προσβάλλονται 884 άτομα από τα οποία πεθαίνουν τα 48.