Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπασμένη η πινακίδα της Αρχαιολογίας στη Νομαρχία: Βανδαλισμός ή ατύχημα;

Νομαρχία
01 Οκτωβρίου 2018 / 07:14

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε δύο χρόνια από τότε που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας

τοποθέτησε ενημερωτικές πινακίδες ως σημεία ανάδειξης των μεσαιωνικών οχυρώσεων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, άγνωστος έσπασε το στήριγμα της πινακίδας που βρίσκεται μπροστά από την Νομαρχία Κέρκυρας. Δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό αν πρόκειται όντως για βανδαλισμό, για πράξη από πρόθεση δηλαδή ή απλώς για τυχαίο περιστατικό, αν και τα στηρίγματα είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, ανθεκτικό στο χρόνο και στην καταστροφική μανία του ανθρώπου.



Ωστόσο έχει φανεί αρκετές φορές στο παρελθόν η αντίληψη ορισμένων για το δημόσιο χώρο. Ανασύρωντας μερικά περιστατικά από το πρόσφατο παρελθόν, αναφέρουμε τα παλιά παραδοσιακά φανάρια στην πάνω πλατεία, την καταστροφή του δημοτικού θεάτρου και του Μνημείου των Επτανήσων με γκράφιτι, τα σπασμένα παρασκήνια του θεάτρου Ρένα Βλαχοπούλου στον Μον-Ρεπό κ.α.  

Τα σημεία ανάδειξης των οχυρώσεων

Οι πινακίδες αναφέρουν συνοπτικά ιστορικά στοιχεία αφενός για τη συνολική περιτείχιση της παλιάς πόλης, αφετέρου για το συγκεκριμένο κάθε φορά σημείο.
Πρόκειται για το "Πλάτωμα Αγ. Αθανασίου" το οποίο βρίσκεται μεταξύ των προμαχώνων Σαραντάρη και Ραϋμόνδου. Το όνομά του οφείλει στο Ναό του Αγ. Αθανασίου που βρισκόταν στην περιοχή. Τα ημικυκλικά πλευρά του κάλυπταν τις παρακείμενες χαμηλές πλατείες, όπου υπήρχαν πυροβολεία. Η ΒΔ χαμηλή πλατεία του πλατώματος προστάτευε τη Βασιλική Πύλη (Porta Reale),  που βρισκόταν σε μικρή απόσταση.