Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πυρετός διεργασιών ενόψει δημοτικών εκλογών στα Γιάννενα

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
26 Σεπτεμβρίου 2018 / 07:56

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Στροφές ανεβάζουν παρατάξεις και κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, με τις πρώτες κινήσεις να οδηγούν στο συμπέρασμα ενός κατακερματισμένου τοπίου.

Τοπίο στην ομίχλη στον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης, που τελεί  εν αναμονή των αποφάσεων Γκόντα, ενώ συζητά και τη στήριξη σε Ελισάφ. Σε αυτόνομη κάθοδο με επικεφαλής τον Λ. Νάτση οδηγείται η παράταξη «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή». Αποφασίζουν για επικεφαλής σήμερα τα «Γιάννενα Τώρα».
 
ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΟΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Κρέμονται από τα χείλη του Ν. Γκόντα
 
Σε κατάσταση αδιεξόδου έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τον τρόπο, που θα κινηθεί στην εκλογική μάχη για τον δήμο Ιωαννιτών, καθώς η τακτική του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» να μη φανερώνει τις προθέσεις του, έχει δέσει τα χέρια του κόμματος.
Η προσπάθεια της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο και να κινηθούν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου, που θα δώσει με αξιώσεις τη μάχη για τον δήμο Ιωαννιτών, δεν καρποφόρησε. Ο Νίκος Γκόντας, αν και είχε προσκληθεί στη συνάντηση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» με τα μέλη της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων, το βράδυ της Δευτέρας, δεν προσήλθε, αλλά ούτε και έστειλε κάποιο μήνυμα.
Και κάπως έτσι αποφασίστηκε να του δοθεί και άλλος χρόνος για να αποφασίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ή όχι, με τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Εμμανουηλίδη να αναλαμβάνει τον ρόλο να εκμαιεύσει τις προθέσεις του. Βέβαια, ακόμη κι αν ο Νίκος Γκόντας δηλώσει ότι επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου τον δημαρχιακό θώκο, το ζήτημα είναι ποιοι θα τον ακολουθήσουν, καθώς η παράταξη παρουσιάζει διαλυτικές τάσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα οι δημοτικοί σύμβουλοι κινήθηκαν κατά βούληση. Μεταξύ αυτών που δεν παρέστησαν, ήταν ο Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ο Βασίλης Βλέτσας και ο Νίκος Μακόπουλος, με τον πρώτο πάντως να είναι δικαιολογημένος, λόγω της συμμετοχής του σε αποστολή του δήμου Ιωαννιτών στο Παρίσι.
Από την άλλη, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς, εκ των παλαιοτέρων στην «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», κατέθεσε πρόταση να ηγηθεί ο Γρηγόρης Γκίκας, ο οποίος, πάντως, έχει εδώ και καιρό εκφράσει τη βούλησή του να αποχωρήσει.
Σε περίπτωση, που ο Νίκος Γκόντας αποφασίσει να αφήσει ελεύθερο το πεδίο, βάζοντας τέλος στην πολύχρονη ενασχόλησή του με τον δήμο Ιωαννιτών, όντας δύο τετραετίες δήμαρχος και άλλες δύο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στις τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, τότε ο δρόμος ανοίγει για νέες υποψηφιότητες. Ο μόνος που δηλώνει ανοιχτά ενδιαφερόμενος, είναι ο Φίλιππος Σιάκας, ο οποίος έχει δηλώσει την πρόθεσή του και στα κεντρικά του κόμματος. Υποψηφιότητες, βέβαια, μπορεί να προκύψουν και εντός της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας». Ένα ακόμη όνομα, που «παίζει», είναι αυτό του Γιάννη Νικόπουλου.
 
ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΙΣΑΦ
 
Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο της προχθεσινής διαδικασίας ήταν η επισημοποίηση της πιθανότητας η Νέα Δημοκρατία να στηρίξει την υποψηφιότητα του Μωυσή Ελισάφ.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Θόδωρος Τζαρούχης δήλωσε πως ο Μωυσής Ελισάφ έχει απευθυνθεί στο κόμμα κεντρικά, κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από την πλευρά του κ. Ελισάφ, αν και φέρεται να έχει κάνει κάποιες επαφές με στελέχη της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο.
Ο κ. Τζαρούχης, όμως, επέμεινε στα όσα είπε το βράδυ της Δευτέρας και σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε: «Η υποψηφιότητα του κ. Ελισάφ μας ενδιαφέρει, διότι και ο κ. Ελισάφ έχει ζητήσει τη στήριξη και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αν προτίθεται η ΝΔ να κινηθεί προς αυτή την πλευρά. Έχει ζητήσει στήριξη κεντρικά. Έχει κουβεντιάσει με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα».
Τέλος, ερωτηματικό αποτελεί η στάση των μελών της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών», που ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά συνεργάστηκαν στις προηγούμενες εκλογές με τον Θωμά Μπέγκα.
Ο Παντελής Κολόκας κρατά διακριτικά αποστάσεις, εν αναμονή της διαδικασίας στελέχωσης των ψηφοδελτίων της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές, ενώ ο Βασίλης Καλούδης παρέστη στη συνάντηση της Δευτέρας με την ιδιότητα του εκλεγμένου συνέδρου του κόμματος, και φέρεται να δήλωσε πως θα ακολουθήσει τις επιλογές του κόμματος.
 
«ΓΙΑΝΝΕΝΑ. ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»: Αυτόνομη κάθοδος και προσπάθειες για διεύρυνση
 
Την αυτόνομη κάθοδό της στις εκλογές του Μαΐου για τον δήμο Ιωαννιτών αποφάσισε η ολομέλεια της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Επικεφαλής θα είναι εκ νέου ο Λάζαρος Νάτσης, καθώς στη συνεδρίαση της Δευτέρας δεν άνοιξε θέμα ηγεσίας, ενώ ουσιαστικά δεν έγινε συζήτηση και για σύμπραξη με κάποιες από τις παρατάξεις που σήμερα εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο ή κυοφορούνται.
Η παράταξη «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή» συνεδρίασε με μεγάλη συμμετοχή στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου της περιφέρειας Ηπείρου, όπου παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της Λάζαρο Νάτση ένας σύντομος απολογισμός πεπραγμένων και αποτυπώθηκαν οι διαφαινόμενες έως σήμερα εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται από τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε αργά χθες το απόγευμα, εκτιμήθηκε ως σημαντική η δυνατότητα που επιφέρει το νέο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη τοπικών συμβουλίων κοντά στα προβλήματα των δημοτών και με τη στήριξη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων.
«Η παράταξη παρακολουθεί τις εξελίξεις, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τις προγραμματικές εκείνες θέσεις, που θα συμβάλουν στη διεύρυνση και συνεργασία με όλους όσους επιθυμούν έναν δήμο δημοκρατικό, αποτελεσματικό και κοντά στον πολίτη. Το επόμενο διάστημα η παράταξη θα συνεδριάσει εκ νέου, ώστε να συγκροτηθούν οι αναγκαίες επιτροπές, που θα διασφαλίσουν την εκλογική της ετοιμότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ: Αποφασίζει για επικεφαλής της παράταξης
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκτακτη γενική συνέλευση μελών της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα Τώρα», σε εκτέλεση της σχετικής απόφασης της προηγηθείσας τακτικής γενικής συνέλευσης της του περασμένου Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την έκτακτη γενική συνέλευση θα απασχολήσουν θέματα εκλογικής προετοιμασίας, αλλά και ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας. Παράλληλα, θα διενεργηθεί διαδικασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό της παράταξης, ώστε να αποφασιστεί ο επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού της παράταξης για τις προσεχείς εκλογές.
Η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο φαίνεται να είναι δεδομένη, με βάση και τον νέο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, που δίνει περιθώριο μετεκλογικών συνεργασιών, ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα τεθεί θέμα επικεφαλής. Ο Άρης Μπαρτζώκας δεν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να ηγηθεί εκ νέου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια υποβόσκουσα αμφισβήτηση, που μένει να φανεί αν θα εκδηλωθεί και θα προκύψουν επιπλέον ενδιαφερόμενοι.
Ο Δημήτρης Πάνου έχει πυκνώσει τις τελευταίες εβδομάδες τις δημόσιες παρεμβάσεις και εμφανίσεις του, δείχνοντας ηγετικές τάσεις, ενώ το ενδιαφέρον του δεν κρύβει και ο Κώστας Κυριαζής. 
Η έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων (υπόγειο) του ξενοδοχείου Olympic, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, κεκλεισμένων των θυρών.