Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Κίμωνας Χυτήρης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Κέρκυρας

Ωδείο Κέρκυρας
26 Σεπτεμβρίου 2018 / 07:32
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ωδείου Κερκύρας, μετά και από υπόδειξη του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή Αναστάσιου Καζιάνη,

αποφάσισε την πρόσληψη του μαέστρου του Ωδείου, Κίμωνα Χυτήρη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ιδρύματος.

Ποιος είναι ο Κίμωνας Χυτήρης

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε βιολί με τον Γιάννη Βατικιώτη, σύνθεση με τον Νίκο Παπαδημητρίου και διεύθυνση ορχήστρας με τον ακαδημαϊκό Θόδωρο Αντωνίου. Συνέχισε τις σπουδές του στην διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας (Master of Music) με τον Nicholas Conran στο πανεπιστήμιο του Surrey (Αγγλία). Η διπλωματική του εργασία είχε ως αντικείμενο τη διευθυντική τέχνη του Δημήτρη Μητρόπουλου (“Dimitris Mitropoulos. The Conductor - Recreator”).
Το 1991 επανίδρυσε την Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Κερκύρας την οποία και διευθύνει ως σήμερα.
Έχει διευθύνει ορχηστρικά και φωνητικά σύνολα στην Ελλάδα, την ορχήστρα Collegium Opus 91 των Παρισίων καθώς και την ορχήστρα του πανεπιστημίου του Surrey στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ του Guildford στην Αγγλία. Ως συνθέτης έχει γράψει μουσική για το θέατρο, ορχηστρικά έργα καθώς επίσης έχει μελοποιήσει κύκλο ποιημάτων του Διονύσιου Σολωμού. Μουσική του έχει παιχτεί στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Τον Απρίλιο του 2009 παρουσίασε στη Βενετία (San Giorgio dei Greci)  το έργο του «Παραλλαγές σε ένα Βυζαντινό Θέμα, Ω γλυκύ μου Έαρ». Στην ίδια συναυλία παρουσίασε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Θόδωρου Αντωνίου “David’s Psalmes,” έργο που αφιερώθηκε στον ίδιο.
Το 2010 ο Θόδωρος Αντωνίου του αφιέρωσε το έργο Epitaph II που  παρουσίασε στη Νάπολη (Castel Nuovo - Cappella Palatina) σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Το 2012, στο Δημαρχείο της Cava dei Tirreni, βραβεύτηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας για την προσφορά του στη προώθηση της Ελληνικής Μουσικής.
Το 2015 στα πλαίσια του εορτασμού για τα 500 χρόνια των Ελλήνων στην Campania διεύθυνε την Ορχήστρα του San Pietro a Majella στη Νάπολη. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που διεύθυνε την ορχήστρα του ιστορικού αυτού ωδείου όπου σπούδασε το σύνολο σχεδόν των επτανήσιων συνθετών (Μάντζαρος, Ξύνδας, Λαυράγκας Λαμπελέτ κ.α) Την ίδια χρονιά διεύθυνε στην Κέρκυρα την όπερα του Pietro Mascagni “Cavalleria Rusticana.”
Το 2017 παρουσίασε τα έργα του σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Πέτρο Γάλλια. Την ίδια χρονιά παρουσίασε μέρος των τραγουδιών αυτών σε εκδήλωση για την ένωση των Επτανήσων στη Βουλή των Ελλήνων.
Το 2018 διεύθυνε  στη Βίλα Ραϊτσενστάιν, πρωθυπουργική κατοικία της κυβέρνησης του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης, στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.
Διδάσκει βιολί και διευθύνει την Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας. Είναι διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Κερκύρας, όπου διδάσκει βιολί, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση χορωδίας.
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.