Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταγγέλλουν απειλές εναντίον δημοσιογράφων

ΠΟΕΣΥ
11 Σεπτεμβρίου 2018 / 16:17

ΑΘΗΝΑ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα απανωτά κρούσματα ακραίας βίας σε βάρος δημοσιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους...

... -και όχι μόνο-, από επικίνδυνα στοιχεία που απειλούν την σωματική ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή, ενώ προσβάλλουν βάναυσα την προσωπική και επαγγελματική τους υπόσταση.
Το ένα σε βάρος του συναδέλφου του Τ/Σ “EPSILON TV” Σπύρου Φρεμεντίτη από μέλος σωματείου εργαζομένων που είναι και μέλος της «Χρυσής Αυγής» -σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ- το οποίο τον εξύβρισε και τον γρονθοκόπησε σε ρεπορτάζ για την απεργία του εν λόγω σωματείου στο Πέραμα. Το άλλο στη Λέσβο όπου η δημοσιογράφος της εφημερίδας “ΕΜΠΡΟΣ” και ανταποκρίτρια της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Ανθή Παζιάνου, δέχθηκε υβριστικές διαδικτυακές επιθέσεις από ακραίες παράνομες «ομάδες περιφρούρησης» του νησιού που αντιτίθενται στην εγκατάσταση προσφύγων, για σχετικό ρεπορτάζ (χωρίς καμία αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές).
Αυτά τα κρούσματα και άλλα παρόμοια επεισόδια που προηγήθηκαν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης από την Πολιτεία. 
Η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει την έλλειψη άμεσης αντίδρασης των αρμόδιων αρχών εναντίον των ενεργειών τρομοκράτησης και προσπάθειας φίμωσης του Τύπου, που στέφονται στην ουσία κατά της ίδιας της Κοινωνίας και εν τέλει της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Στέκεται αρωγός στους συναδέλφους και συνυπογράφει τις καταγγελίες των οικείων Ενώσεων, ΕΣΗΕΑ-ΕΣΗΕΠΗΝ και συγκεκριμένα ότι παρά το γεγονός πως έχουμε τονίσει ότι χρέος των αρμοδίων αρχών είναι η τήρηση της νομιμότητας, παρατηρούμε να εμφανίζεται χαλαρότητα η οποία βοηθά στην αποθράσυνση των ακραίων στοιχείων που πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργούν ατιμώρητα.
Η, με γεωμετρική πρόοδο, εντεινόμενη βία είναι προφανές πως αν δεν απαντηθεί άμεσα από τις αστυνομικές, δικαστικές και εισαγγελικές αρχές θα οδηγήσει νομοτελειακά σε πράξεις που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια ανθρωπίνων ζωών.
Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ μαζί με την ΕΣΗΕΠΗΝ θα προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση για τα γεγονότα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις πιο άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειές τους.