Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν είναι οι εγκαταστάσεις το πρόβλημα μας αλλά η έλλειψή τους!

Editorial
11 Σεπτεμβρίου 2018 / 06:34

Το πρώτο, κύριο και βασικό ώστε να ξεπεραστεί η κρίση των σκουπιδιών είναι να εκτοξευτεί η διαλογή και συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών,

 που σήμερα είναι μονοψήφιο ποσοστό %. Ισχυρότατο κίνητρο ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο αποτελεί ο προσπορισμός οφέλους για τον καθένα που θα μετάσχει σ' αυτήν τη διαδικασία, από την Υπηρεσία Καθαριότητας και τον εργολάβο έως τον δημότη, από τον οποίον ζητείται να ξεχωρίζει τα οργανικά από τις συσκευασίες «στην πηγή». Εξυπακούεται ότι η συχνή ενημέρωση για την απόδοση της συμμετοχής στη διαλογή και διάθεση των ανακυκλώσιμων, ανακοινώνοντας αρμοδίως πόσα λεφτά βγάλαμε και πόσο αυτά ελαφρώνουν την κατά κεφαλήν επιβάρυνση ανταποδοτικών τελών, θα έκανε χειροπιαστό και αναμφισβήτητο το κίνητρο.
Μεγαλώνοντας το υποσύνολο των ανακυκλώσιμων, μικραίνει εκείνο των οργανικών κι έτσι το μέγεθος των απαιτούμενων εδώ εγκαταστάσεων διαχείρισης τους και του νέου λάκκου υγειονομικής ταφής. Σήμερα η οργάνωση της διαλογής/συγκέντρωσης και διάθεσης στην οικεία βιομηχανία ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών δεν ανταποκρίνεται στην ως άνω ανελαστική και επείγουσα προϋπόθεση αντιμετώπισης του συνολικού προβλήματος. Όσα σχετικά προβλέπονται στον Σχεδιασμό ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Οι αποσπασματικές πρωτοβουλίες είναι ενθαρρυντικές και απαραίτητες, είναι προφανές όμως πως δεν επαρκούν.
Η διαπίστωση ότι το περίπου 20% των δεμάτων που μεταφέρθηκαν στην Λευκίμμη άνοιξε και το περιεχόμενο τους διεσπάρη στον χώρο, δεν είναι καλό σημάδι για τη διαχείριση του σύμφωνα με τις προδιαγραφές της έκτακτης αδειοδότησης. Δεν ανακοινώθηκε η επιβάρυνση του εργολάβου γι' αυτήν την αντισυμβατική του συμπεριφορά, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο Τεμπλόνι με την συγκέντρωση σκουπιδιών σε χώρους εκτός των κορεσμένων κυττάρων. Όσοι ομνύουν στο αλάθητο του «ιδιώτη» θα πρέπει να απογοητεύτηκαν.
Στην Λευκίμμη επιβάλλεται να υπάρχει δημόσιος χώρος διαλογής των σκουπιδιών της περιοχής. Δεδομένης μάλιστα της εγγύτητας με το λιμάνι της μικρότερης απόστασης από την απέναντι ακτή αλλά και του μακρόστενου σχήματος του νησιού, ίσως να αποδεικνύεται σκόπιμο να χωροθετηθεί εκεί κι ένα δεύτερο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των σκουπιδιών δεν απειλούν την περιοχή, το περιβάλλον και το οικοσύστημά της, κάθε άλλο μάλιστα. Αναλόγως να υπάρξει τέτοια οργάνωση και υποδομές στο βόρειο συγκρότημα, η έλλειψη των οποίων αποκαλύφτηκε με τον βρωμερότερο και πιο αυθαίρετο τρόπο στις μέρες της σοβούσας κρίσης.
Ακόμα και για να μεταφερθούν σκουπίδια εκτός Κερκύρας απαιτούνται τέτοιες εγκαταστάσεις.