Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΣΗΠΕ σε κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις δημοσιογραφικές ταυτότητες

ΣΗΠΕ
05 Σεπτεμβρίου 2018 / 10:22

ΑΘΗΝΑ. Στην από κοινού συνεδρίαση των διαρκών Επιτροπών της Βουλής, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και Παραγωγής και Εμπορίου,

παραβρέθηκε την Τετάρτη ο γ.γ. του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), Γ. Κατσαΐτης,  ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του προεδρείου να μετάσχει στην συζήτηση νομοσχεδίου για την πρόσβαση των μονίμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης.

Ο λόγος της πρόσκλησης εκπροσώπου του ΣΗΠΕ υπήρξε από το εμβόλιμο άρθρο στο σχέδιο νόμου με το οποίο καταργείται η ισχύουσα μέχρι σήμερα διάταξη νόμου βάσει της οποίας επικυρώνονταν από την οικεία Υπηρεσία της Πολιτείας οι δημοσιογραφικές ταυτότητες των εκδοτών ομοίως με εκείνες των μελών της ΕΣΗΕΑ, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση τους, όπου οι υποχρεώσεις τους το καλούν. Ο γ.γ. του ΣΗΠΕ υποστήριξε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκδοτών των περιφερειακών εφημερίδων είναι δημοσιογράφοι και αυτήν ακριβώς την ιδιότητά τους αναγνώριζε ανέκαθεν ο νομοθέτης. Εφόσον επικυρώνονται οι ταυτότητες που εκδίδουν οι Ενώσεις Συντακτών, το προνόμιο αυτό πρέπει να συνεχίσει να αποδίδεται στα μέλη του ΣΗΠΕ και των άλλων εκδοτικών Οργανώσεων.

Στον Γ. Κατσαΐτη, ο υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής, Λ. Κρέτσος αντέτεινε ότι με την καταργούμενη διάταξη το υπουργείο αφίσταται της διαδικασίας επικύρωσης δημοσιογραφικών ταυτοτήτων, διαδικασία που από τούδε και στο εξής αποδίδεται αποκλειστικά στις επαγγελματικές Ενώσεις δίχως την εμπλοκή κυβερνητικών Υπηρεσιών. Ο ΣΗΠΕ κατέθεσε στο προεδρείο των Επιτροπών, υπόμνημα με τις θέσεις του στο προκείμενο, επισημαίνοντας την ανάγκη μια συνολικής και γενικευμένης συζήτησης για την υπόθεση του ελληνικού, περιφερειακού Τύπου.