Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λα.Ε. και ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπαρίστανται στον τραυματία Λευκιμμιώτη και καταγγέλλουν

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
29 Αυγούστου 2018 / 13:40

Δηλώνουν ότι οι μοναδικοί υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση, ο Δήμαρχος Κέρκυρας και ο Αστυνομικός Διευθυντής του νησιού.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Τρίτη 28/8 αντιπροσωπεία της ΛΑΕ αποτελούμενη από τον Στέφανο Σαμοΐλη μέλος της ΚΠΕ της ΛΑΕ και συντονιστή της ΝΕ, τον Λευκιμμιώτη Νίκο Σαμοΐλη μέλος της ΛΑΕ και η Πατρίτσια Ντούττο, Βιολόγο του Νοσοκομείου μέλος της Δ/σης του Νομ. Τμήματος της ΑΔΕΔΥ μέλος της ΛΑΕ, επισκέφτηκαν τον νοσηλευόμενο στο Νοσοκομείο, ακρωτηριασμένο 32χρονο Λευκιμμιώτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λα.Ε., εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον σοβαρό τραυματισμό του και του ευχηθήκαν το καλλίτερο για την υγεία του. Μετέφεραν τις ευχές και την δήλωση καταγγελίας του Π Λαφαζάνη γραμματέα της ΛΑΕ. Επανέλαβαν ότι οι μοναδικοί υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση, ο Δήμαρχος και ο Αστυνομικός Διευθυντής. Η κατάσταση της αστυνομοκρατίας στην Κέρκυρα και της επιβολής ενός είδους αστυνομικής χούντας στο νησί, στο όνομα της απαράδεκτης απόφασης για εγκατάσταση χωματερής στην Λευκίμμη, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!
Η Λα.Ε. επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές και τα ΜΑΤ φέρνουν αποκλειστικά και ακέραια την πολιτική ευθύνη για την δράση των ΜΑΤ και για τον ακρωτηριασμό του 32χρονου διαδηλωτή. Ζητά:
Να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του τομέα της καθαριότητας (εγκαταστάσεις και διαχείριση). Ο τομέας της καθαριότητας θα πρέπει να δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας με μισθό και εργασιακές σχέσεις, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στη ζωή και είναι αδιανόητο ότι παρά τις αντίθετες κυβερνητικές δεσμεύσεις και ενώ τα σκουπίδια είναι βουνά στο νησί απολύθηκαν πριν δύο μήνες 117 εργάτες καθαριότητας συμβασιούχοι - παρατασιούχοι.
Έξω τα ΜΑΤ από το νησί
Τώρα να κλείσει και να αποκατασταθεί ο ΧΥΤΑ Λευκιμμης και να μη αδειοδοτηθεί ως «ΧΥΤΥ»
Να αναλάβουν τις προσωπικές τους ευθύνες όλοι οι αιρετοί πρώτου και δευτέρου βαθμού για την έκρυθμο κατάσταση που δημιουργεί η στάση των διοικήσεων του Δήμου και της Περιφέρειας
Η ΛΑΕ είναι αλληλέγγυα και μετέχει στον δίκαιο αγώνα του λαού της Νότιας Κέρκυρας και της Λευκίμμης για την υγεία και την ζωή τους. Τα μέλη της είναι στην πρώτη γράμμη των αγώνων τους.
 
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 
 
Σε ανακοίνωση του Τοπικής Επιτροπής Κερκύρας για το ίδιο θέμα επισημαίνονται μεταξύ των άλλων: Προχθές το βράδυ, σε κινητοποίηση στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, είχαμε τη δυσάρεστη εξέλιξη του σοβαρού τραυματισμού ενός νεαρού άνδρα, που θα μπορούσε να είχε χάσει και τη ζωή του. Μετά το θάνατο της Μαρίας Κουλούρηστις κινητοποιήσεις του 2008 ενάντια στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, είναι σαφές ότι, δίχως αίμα, δεν μπορούν να επιβληθούν τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, με τη στήριξη των μεγαλοξενοδόχων και του τοπικού κεφαλαίου. 
Δίχως αίμα δεν μπορεί να γίνει πράξη ένα έργο εξόφθαλμα άδικο και παράνομο από την αρχή του, αλλά τώρα πια οι χειρισμοί για τη λειτουργία του γίνονται ακόμα εντονότερα άδικοι, παράνομοι και αντιδημοκρατικοί. Οι αρχές προβαίνουν σε σωρεία διαπιστωμένων παραβάσεων, βαφτίζουν «υπόλειμμα» τα σύμμεικτα σκουπίδια που αποστέλλονται στη Λευκίμμη και μετατρέπουν ταχυδακτυλουργικά τον ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ -την ώρα που ολόκληρο το νησί είναι πιο βρώμικο από ποτέ…. Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές!
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον τραυματία. Επίσης, επιμένουμε ότι δεν πρέπει να υποσταλούν οι σημαίες του πολιτικού, μαζικού, δημόσιου, αποφασιστικού αγώνα, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και αποφάσεις συνελεύσεων βάσης. Θεωρούμε ότι πρέπει να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ, να κλείσουν όλες οι χωματερές, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία δημόσιου εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης (που να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο) και διαλογής στην πηγή (άμεσα από τις τουριστικές επιχειρήσεις). Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει δικαίωση του λαού της Λευκίμμης και του Τεμπλονίου και ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και υγεία, την εργασία και το περιβάλλον.