Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «φέσι» 3 εκατ. € της δημαρχίας Τρεπεκλή στον Λαβράνο πληρώνει τώρα το υπουργείο Εσωτερικών

σκουπίδια
29 Αυγούστου 2018 / 11:12

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με έναν μάλλον κομψό τρόπο, ο Δήμος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα χρήματα με τα οποία επιχορηγήθηκε για εξόφληση οφειλών από σε βάρος του δικαστικές αποφάσεις, αφορούν στην εκκαθάριση υπόθεσης που βαρύνει την προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την απαίτηση εργολάβου στην καθαριότητα υπέρ του οποίου τελεσιδίκησε δικαστική απόφαση δικαίωσης και έτσι αποζημίωσης. Είναι η γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ περίπτωση που ο εργολάβος δούλευε για λογαριασμό του Δήμου επί Τρεπεκλή (σ.σ. οι γνωρίζοντες λένε, με προφορική συμφωνία) κι ο Δήμος του χρωστούσε έκτοτε πάνω από δυο εκ. €! Αυτή η οφειλή με τους τόκους φτάνει σήμερα τα περίπου τρία εκ. €, με τα οποία επιχορηγήθηκε ο Δήμος για να την ξεπληρώσει.
 
Η ανακοίνωση
 
Σε σχέση με την Υπουργική Απόφαση 6558/2018 του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία επιχορηγούνται συγκεκριμένοι Δήμοι για την εξόφληση υποχρεώσεων από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως 22.2.18, ο Δήμος Κέρκυρας διευκρινίζει ότι:
Με την απόφαση του ΥΠ - ΕΣ, ο Δήμος Κέρκυρας επιχορηγείται με το ποσό των 2, 97 εκατομμυρίων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Υπουργείου.
Η οφειλή του Δήμου, στο σύνολό της, αφορά συγκεκριμένη εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες καθαριότητας κατά το χρονικό διάστημα από 1 - 1 - 2011 έως 31 - 10 - 2012. Η εταιρεία κατέθεσε αγωγή για την ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων της στις 30.4 2014 η οποία εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό και στη συνέχεια (μετά την έφεση που κατέθεσε ο Δήμος) σε δεύτερο βαθμό στις 12 Μαΐου 2017. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του Εφετείου Κερκύρας (74/2017), ο Δήμος υποχρεούται να καταβάλει στην εταιρεία ποσό 2.323.169 πλέον του νόμιμου τόκου.
Συνεπώς: το ποσό των περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ με το οποίο θα επιχορηγηθεί, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, ο Δήμος και στη συνέχεια θα καταβάλει: 
Α. δεν αφορά υποχρεώσεις της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.
Β. θα επιβαρύνει τον κρατικό και όχι το δημοτικό προϋπολογισμό.