Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ελπίδες ότι το 2019 θα λειτουργήσει το δίκτυο υδατοδρομίων στο Ιόνιο

υδατοδρόμια
27 Αυγούστου 2018 / 12:50

«Ευελπιστούμε ότι το 2019 θα έχουμε έτοιμο το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων στο Ιόνιο» δήλωσε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για το επικείμενο δίκτυο των υδατοδρομίων στο Ιόνιο, μίλησε, την Κυριακή το πρωί , ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, καλεσμένος στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» με τον Αχιλλέα Τόπα και τον Κωνσταντίνο Δαυλό.

Στη συνέντευξη του ο Περιφερειάρχης ανέλυσε τα οφέλη που πρόκειται να αποκομίσει το Ιόνιο, από το δίκτυο των υδροπλάνων, ενώ επεξήγησε και τις προσπάθειες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, να ξεπεράσει τα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας και, με τις πρωτοβουλίες που άσκησε, να προχωρήσει στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά, μετά και την παραχώρηση του δικαιώματος από τα κατά τόπους λιμενικά ταμεία.

«Εμείς το 2015, έχοντας και την προηγούμενη εμπειρία, ξεκινήσαμε παίρνοντας μία πρωτοβουλία να ζητήσουμε από τα λιμενικά ταμεία να μας εκχωρήσουν το δικαίωμα να αδειοδοτήσουμε τα υδατοδρόμια και να τα κατασκευάσουμε επίσης. Από τότε μέχρι σήμερα, προσπαθήσαμε να βρούμε μία άκρη, μέσα  από ένα μεγάλο κύκλο γραφειοκρατίας που δυστυχώς εξακολουθεί να υπάρχει και ευτυχώς τώρα είμαστε σε αυτή την τελική φάση όπου κατατίθενται οι φάκελοι με τις αιτήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ευελπιστούμε ότι το 2019 θα έχουμε έτοιμο το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων στο Ιόνιο. Το νέο δίκτυο υδροπλάνων  «είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί πέραν το ότι μπορεί συνδέει τα νησιά μας μεταξύ τους, που αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, στις συνθήκες μιας νησιωτικής Περιφέρειας, ειδικά τα νησιά που συνδέονται αυτή τη στιγμή μόνο με άγονες γραμμές, η παρουσία του υδροπλάνου δίνει άλλες δυνατότητες, στην ίδια την οικονομία των νησιών και  θα παίξει σημαντικό ρόλο, γιατί θα ενισχύσει τις λειτουργίες της τουριστικής οικονομίας, από την οποία το Ιόνιο, στην πραγματικότητα, ζει σήμερα. Επίσης έχουμε μία προοπτική, βέβαια δεν είναι άμεση, αλλά από τις επαφές που έχουμε με τις γειτονικές χώρες, με την Ιταλία αλλά και με την Κροατία, που έχει ήδη αναπτύξει μεγάλο δίκτυο υδροπλάνων και υδατοδρομίων, ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε και για πτήσεις  που ξεπερνάνε τα όρια της χώρας» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

Καλεσμένος στο πάνελ της ίδιας εκπομπής και ο πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Αναστάσιος Γκόβας, ανέλυσε τη χρησιμότητα των υδροπλάνων στο Ιόνιο και τις προσπάθειες που γίνονται εκ μέρους της Περιφέρειας και το στόχο της να λειτουργήσει το δίκτυο υδροπλάνων στο Ιόνιο την ερχόμενη Άνοιξη.

«Έχουν ήδη αδειοδοτηθεί  τρία υδατοδρόμια, της Κέρκυρας, των Παξών και της Πάτρας. Η Περιφέρεια πήρε τη σημαντική πρωτοβουλία και έβαλε ως στόχο μέχρι την Άνοιξη του ’19, να αδειοδοτηθούν και τα υπόλοιπα πέντε υδατοδρόμια που είναι σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα και Μεγανήσι» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γκόβας