Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρώτη συνεδρία πλασμαφαίρεσης στα χρονικά του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Νοσοκομείο Κέρκυρας
14 Αυγούστου 2018 / 18:47

Η συγκεκριμένη θεραπεία αφορούσε ασθενή με σπάνιο νόσημα του Νεφρολογικού τμήματος του ΓΝ Κέρκυρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση, «για πρώτη φορά στα χρονικά του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, έγινε συνεδρία πλασμαφαίρεσης. Η συγκεκριμένη θεραπεία αφορούσε ασθενή με σπάνιο νόσημα του Νεφρολογικού τμήματος του ΓΝ Κέρκυρας.
Η απόφαση για την έναρξη των θεραπειών πλασμαφαίρεσης έγινε με απόφαση του νέου Διευθυντή του τμήματος κ.Βακιάνη και με τη βοήθεια των γιατρών και των νοσηλευτών της Νεφρολογικής αλλά και της ΜΕΘ και μετά από κατεπείγουσα προμήθεια των υλικών από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, ώστε να αποφευχθεί ακόμα μια διακομιδή όπως γινόταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις μέχρι σήμερα.
Στο μέλλον θα βοηθηθούν με την μέθοδο αυτή και άλλοι ασθενείς με ανοσολογικά, νευρολογικά , αιματολογικά και αλλά νοσήματα που στο παρελθόν διακομίζονταν. Ελπίζουμε σε καλύτερη συνέχεια».
 
Τι είναι η πλασφαίρεση 

Είναι διαδικασία για την αφαίρεση ανεπιθύμητων συστατικών από το αίμα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την απομάκρυνση του αίματος του ασθενούς, τον διαχωρισμό των έμμορφων στοιχείων από το πλάσμα και, τέλος, την επιστροφή των κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος έπειτα από την αντικατάσταση ενός μέρους του πλάσματος του ατόμου με υποκατάστατο πλάσματος. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία μερικών αυτοάνοσων ασθενειών, με σκοπό την απομάκρυνση των αντισωμάτων που τις προκαλούν. Η πλασμαφαίρεση δεν επηρεάζει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγει καινούργια αντισώματα, γι’ αυτό και η δράση της είναι παροδική και πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Με πληροφορίες από Ygeiaonline.gr