Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γαστρονομία, πολιτισμός και τουρισμός ενώνουν Κέρκυρα και Ιταλία

European Silk Road
14 Αυγούστου 2018 / 09:50

Στο πλαίσιο μίας δυναμικής συνεργασίας ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Ιταλία, παρουσιάστηκαν το νέο MedTaste, το Corfu Tourism Forum και άλλες κοινές δράσεις.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το ιστιοφόρο Macry έδεσε στο ΝΑΟΚ, με τις σημαίες του δικτύου, με αφετηρία τη Βενετία σε μια διαδρομή οργανωμένη από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Marco Polo System  με σκοπό την προώθηση νέων δράσεων. Στο παλαιό λιμάνι της Κέρκυρας, το παλιότερο σύμφωνα με τα ομηρικά έπη, όπου και φιλοξενήθηκε το σκάφος, ο πρόεδρος Μάχος Γαβαλάς και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Δημουλής δέχτηκαν τον καπετάνιο του ιστιοφόρου και τον αντιπρόσωπο του Marco Polo System, σε μια συνάντηση οργανωμένη από τον σύμβουλο ανάπτυξης & επικοινωνίας, Τάκη Αναγνωστάκο.




 
MedTaste 2 - Μικρή Οδύσσεια γαστρονομίας και πολιτισμού με την Μαρίνα Μπέσκα.
 
Πρόκειται για την πρώτη πιλοτική δράση του διεθνούς δικτύου European Silk Road, ιδρυμένο  από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Οικονομικού Σκοπού Marco Polo System με έδρα την Βενετία, που έχει βρει στην Κέρκυρα ένα θεμελιώδη εταίρο. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, αναγκαζόμαστε να ταξιδεύουμε, είτε από επιθυμία αναζήτησης νέων αισθήσεων, είτε λόγω ανάγκης. Ο Δήμος Κέρκυρας, με τον οποίο ο Marco Polo System συνδέεται με αμοιβαία εκτίμηση, εκτός από ένα σύμφωνο συνεργασίας υπογεγραμμένο από το Δήμαρχο κ. Κων/νο Νικολούζο και τον γενικό διαχειριστή κ. Pietrangelo Pettenò, ήταν και αφετηρία του ταξιδιού των γεύσεων της μαγείρισσας Μαρίνας Μπέσκα, η οποία εδώ και χρόνια κρατάει το τιμόνι της δικής της παραδοσιακής Ταβέρνας στη παλαιά πόλη της Κέρκυρας, υπό την σκιά του Ενετικού Φρουρίου.
Τον προηγούμενο Νοέμβριο, η μαγείρισσα ταξίδεψε στη νότιο Ιταλία κουβαλώντας μαζί της έναν ολόκληρο γαστρονομικό πολιτισμό, φέρνοντας την Κέρκυρα των Φαιάκων και των Ενετών πιο κοντά στα μέρη που άφησε ο Οδυσσέας προς το τέλος του ταξιδιού του αναζητώντας τον δρόμο για τον γυρισμό, βρίσκοντας καταφύγιο στην φιλόξενη Κέρκυρα από τον βασιλιά Αλκίνοο.  Οι στάσεις του ταξιδιού με αφετηρία την Κέρκυρα ήταν στην Σικελία, στις πόλεις της Νικοσία (Baglio San Pietro) και Παλέρμο (Ferro di Cavallo), στην Καλαβρία, στο Κροτόνε (Le Stanze al Porto Vecchio) και στην Κοζέντσα (Parco d'Arte Alt Art), στην Απουλία, στο Μπρίντιζι (Ceglie Messapica - MedCooking School, σε συνεργασία με το σύλλογο Assonautica Italian), με υψηλή απήχηση στα μέσα επικοινωνίας και μεγάλη συμμέτοχή από το κοινό. Μπουρδέτο, μπιάνκο και σοφρίτο κατέκτησαν τους Ιταλούς, δείχνοντας για ακόμη μια φορά πόσο στενή είναι η σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, Βενετία και Κέρκυρα.
στο ταξίδι συμμετείχαν ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τα προϊόντα τους, έχοντας τη δυνατότητα να τα προωθήσουν σε καινούρια μέρη. Μαζί με τη Μαρίνα, ταξίδεψαν η Lazaris distillery and artisans sweets, η The Governor's Olive Mill, η Petros Darmanis – Kyklos, η Pontiglio, με τη βοήθεια του ταξιδιωτικού γραφείου Barkabas. Για την έκδοση του 2018, η διαδρομή έχει προορισμό το Βορρά, ένα γαστρονομικό ταξίδι εν πλώ από τι δαλματικές ακτές μέχρι τη Βενετία και οδική επιστροφή  μέσω Βαλκανίων.
 
Η ενετική πολιτιστική αποστολή από το Ιταλικό ιστιοφόρο Macry, δεμένη στο παλιότερο λιμάνι της λογοτεχνίας, σύμφωνα με τον Όμηρο, στον σημερινό ΝΑΟΚ, δοκίμασε την Ελληνική και την Ιταλική κουζίνα σε δύο διαφορετικά εστιατόρια, στην Οβριακή στο Ταβερνάκι της Μαρίνας και σε ένα από τα πιο βενετσιάνικα τοπία του νησιού, την πλατεία Δημαρχείου. Εκεί, δίπλα στην καθολική εκκλησία του San Giacomo, όπου βρίσκεται το ιταλικό εστιατόριο Rosmarino,  ο νοτιο-ιταλός ιδιοκτήτης Giovanni Sassano και ο 23χρονος σεφ Mario Lorenzo Caravino πρότειναν  αυθεντικά ιταλικά πιάτα, χρησιμοποιώντας παράλληλα τοπικά κερκυραϊκά προϊόντα.
 
Στη συνάντηση με το Δήμαρχο Κώστα Νικολούζο και τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Καββαδία  με τον αντιπρόσωπο του Marco Polo System, Alberto Cotrona, και με το πλήρωμα της Macry, με τον Ιταλό επιχειρηματία Mauro Magarotto στο τιμόνι, που έλαβε χώρα στο Παλαιό Δημαρχείο, συζητήθηκαν τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων του δικτύου, τα προβλήματα του μαζικού τουρισμού και εντοπίστηκαν νέες πρωτοβουλίες.   



 
Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα του δικτύου ήταν η συμμετοχή του Marco Polo System  στο Corfu Food and Wine Festival, όπου και ο όμιλος έφερε στην Κέρκυρα ένα από τους πιο σημαντικούς μάγειρες παραδοσιακής Βενετσιάνικης κουζίνας. Τώρα, ενώ ετοιμάζεται η εκδοχή του 2019, έχουν ήδη ξεκινήσει κοινά έργα για το Corfu Tourism Forum, πάνω στο θέμα του overtourism, άλλο κοινό στοιχείο που ενώνει την Κέρκυρα και τη Βενετία.
 
«Η πολιτιστική διπλωματία είναι υψίστου σημασίας για το πώς μπορούν οι ευρω-μεσογείακές διεθνείς συνεργίες να γίνουν ακόμη πιο ελκυστικές παγκόσμια, όχι μόνο για την ιστορία και τα αξιοθέατα τους, αλλά και ως πυρήνας καινοτομίας και βιωσιμότητας. Αυτό είναι ο βασικός σκοπός του European Silk Road», αναφέρει ο πρόεδρος του Marco Polo System, Pietrangelo Pettenò.

To European Silk Road – Marco Polo Routes αποτελεί ένα δίκτυο πόλεων και φορέων που ανήκουν κυρίως στη μάκρο-περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου αλλά εκτείνεται μέχρι και τον Αιγαίο, το οποίο και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ομίλου Οικονομικού Σκοπού (ΕΟΟΣ), Marco Polo System GEIE, ο οποίος εδρεύει στη Βενετία, ακολουθώντας την παράδοση που κληροδότησε το Ευρωπαϊκό project  VeRoTour (Venetian Routes Tour). Το δίκτυο, η ιδέα και οι δράσεις του, βασίζονται στους θεματικούς άξονες και στις προτεραιότητες της στρατηγικής  EUSAIR, του UNWTO και του Council of Europe. Τα μέλη είναι 27, από Ιταλία, Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες.

European Silk Road – Marco Polo Routes: τα μέλη
Founder and manager: Marco Polo System EEIG Venice
Municipality of Corfu [Greece]
Municipality of Pylos – Nestoros [Greece]
Municipality of Monemvasià [Greece]
LIDU – Lega Italiana dei Diritti dell’Uomo [Italy]
Fondazione Ars et Labor [Croatia]
Assonautica Italiana [Italy]
AIC Forum – Adriatic & Ionian Chambers of Commerce [Italy]
Biennale Habitat – Mediterraneo Patrimonio dell’Umanità [Italy]
Fondacioni Europa [Albania]
Zaklada Europa [Croatia]
Comune di Gradara [Italy]
Unione dei Comuni Pian del Bruscolo [Marche Region, Italy]
Med Cooking School di Ceglie Messapica [Italy ]
Municipality of Igoumenitsa  [Greece]
Foundation of the Hellenic World – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού [Greece]

Marco Polo Network [synergy for Marco Polo  He.Ro.]
Nicosia  - Pro loco [Italy]
Municipality of Vodnjan-Dignano [Croatia]
Italia Nostra Sicilia [Italy]
Enna – Pro loco [Italy]
Municipality of Nicosia [Italy]
Municipality of Calascibetta [Italy]
Municipality of Sperlinga [Italy]
Istituto di Agraria Minutoli – Cuppari, Messina [Italy]
Local Action Group South Istria [Croatia]

CulturePolis [Greece]
Municipality of Crotone [Italy]