Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση ΕΓΕΣΥΚ σε Κακαβίτσα: Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι...

ΕΓΕΣΥΚ
12 Αυγούστου 2018 / 10:29

Συνεχίζεται η κόντρα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ) με το Διοικητή του Νοσοκομείου, μετά το περιστατικό επίθεσης σε γιατρό από συνοδό ασθενή

Η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ

Ο κος Διοικητής του νοσοκομείου ανάρτησε την Πέμπτη αργά τη νύχτα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης απάντηση στο δελτίο τύπου της ΕΓΕΣΥΚ σχετικά με την επίθεση σε γιατρό του ακτινολογικού τμήματος κατηγορώντας τον πρόεδρό της για “στείρα κομματική προπαγάνδα”. Μετά από την εξέλιξη αυτή, οφείλουμε να απαντήσουμε.
 
Καταρχάς οφείλει να παρατηρήσει κανείς ότι ενώ το περιστατικό συνέβη νωρίς το πρωί και όλη την ημέρα είχε βουίξει κυριολεκτικά όλο το νοσοκομείο, ο κος Διοικητής, έχοντας προφανώς σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθεί, στις 16.08 ανάρτησε ανακοίνωση δηλώνοντας ικανοποιημένος για τον διορισμό του νέου νεφρολόγου (μπράβο), όλη την υπόλοιπη ημέρα δεν προέβη σε κανένα δημόσιο σχολιασμό του θέματος και στις 01.30 τη νύχτα αισθάνθηκε την ανάγκη, όχι να καταδικάσει το γεγονός, αλλά να απαντήσει στην ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ! Αυτό αν μη τί άλλο δείχνει ποιες είναι οι προτεραιότητες του: η επικοινωνιακή διαχείριση της όποιας επιτυχίας του αλλά όχι η καταδίκη ενός τόσο σοβαρού γεγονότος. Αλήθεια, αν ο συνάδελφος δεν είχε υπάρξει τυχερός και είχε υποστεί σοβαρότερες επιπτώσεις από τον ξυλοδαρμό, θα ένιωθε την ανάγκη να σχολιάσει κάτι ή θα μας έλεγε πάλι για τους γιατρούς που φέρνει;; Ας καταλάβει ο κος Διοικητής ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να καταδικάζονται ΑΜΕΣΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ και ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ και να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους, ειδάλλως το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω είναι “ εντάξει, δεν έγινε και τίποτα, συμβαίνουν αυτά”.
 
Ο κος Διοικητής γράφει επίσης ότι ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ “ξέχασε να αναφέρει πως αυθημερόν ανατέθηκε ΕΔΕ για το περιστατικό” και πως “η Διοίκηση θα κινηθεί νομικά εφόσον υπάρχουν ευθύνες”. Καταρχάς, για την ιστορία και μόνο, ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΚ σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού δεν ξέχασε, αλλά αντιθέτως ανέφερε (και μάλιστα 2 φορές) “την πρόθεση της Διοίκησης να κινηθεί νομικά μετά τη διερεύνηση του περιστατικού”. Αν ο κος Διοικητής δεν το πρόσεξε, ας ξαναδεί το σχετικό βίντεο. Όμως οφείλουμε να τον βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσει (γιατί μάλλον δεν το έχει κάνει ακόμα) τί ακριβώς συνέβη χθες: Μετά τη φραστική επίθεση προς τη νοσηλεύτρια, o δράστης της επίθεσης έκανε το γύρο του ακτινολογικού τμήματος και εισήλθε στο χώρο εργασίας του προσωπικού όπου και επιτέθηκε στο γιατρό. Σε χώρο δηλαδή που απαγορεύεται να εισέρχεται ο οποιοσδήποτε πλην των μελών του προσωπικού! Ο συνάδελφος δηλαδή προπηλακίστηκε όχι σε κάποιο απομονωμένο διάδρομο ή έξω στο προαύλιο αλλά στον αμιγή χώρο δουλειάς του. Σε χώρο που υποτίθεται ότι είναι ασφαλής! (Και μάλιστα παρουσία 3 μαρτύρων.) Κατά το διαπληκτισμό δε, έπεσε στο πάτωμα (και υπέστη φθορά) ένα μηχάνημα του ακτινολογικού. Το γεγονός αυτό από μόνο του θα έπρεπε να σημαίνει ότι δε χρειάζεται καμία ΕΔΕ και καμία διερεύνηση ευθυνών προκειμένου ο εργοδότης και ιδιοκτήτης, δηλαδή το νοσοκομείο, να κινηθεί νομικά! Είναι σα να μπαίνει κάποιος στο σπίτι σου, να σου επιτίθεται, να τα σπάει και να σου λέει η αστυνομία “θα γίνει έρευνα για να δούμε ποιος φταίει” !!!!!!!!!! Εκτός και αν το νοσοκομείο είναι ξέφραγο αμπέλι και ο καθένας μπορεί να πάει όπου θέλει και να κάνει ό,τι θέλει! Ας ανοίξουμε και τη ΜΕΘ και τα χειρουργεία τότε να μπαίνει ελεύθερα ο οποιοσδήποτε! Ας μας το πει όμως για να λαμβάνουμε τα μέτρα μας κάθε φορά που ερχόμαστε για δουλειά!
   
Αναφορικά με την αιτία του επεισοδίου (αιτία και όχι άλλοθι όπως ψευδώς μας καταλογίζει στο διαδίκτυο ο κος Διοικητής’ άραγε είναι ποτέ δυνατόν να δίνουμε οι ίδιοι άλλοθι σε κάποιον που μας δέρνει ;;;;;;;!!!!!!), δυστυχώς γι’ αυτόν, αυτή είναι ξεκάθαρη όσο και αν προσπαθεί να μας πείσει ότι δε σχετίζεται με τη βλάβη. Εμείς ούτως ή άλλως καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή το γεγονός, εκείνος;
 
Σχετικά δε με τις ευθύνες για τη μη προμήθεια του νέου αξονικού, όπως άλλωστε διαπιστώσαμε και μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει μια γενικευμένη δυσκολία ανάληψης ευθυνών. Πάντα φταίνε μόνο οι προηγούμενοι (οι οποίοι σαφώς και φταίνε) ή οι ίδιοι οι πολίτες. Ο κος Διοικητής όμως είναι στη θέση του εδώ και 2 χρόνια, η δε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πάνω από 3. Ερωτήσεις: 1) Πόσα χρόνια χρειάζονται για να αποκτηθεί ένας αξονικός; 2) Στα πόσα χρόνια διακυβέρνησης παύεις να είσαι αντιπολίτευση και γίνεσαι κυβέρνηση άρα και υπεύθυνος; Εμείς υπήρξαμε προσεκτικοί στην απόδοση ευθυνών γι αυτό και στην πρώτη ανακοίνωσή μας καλούμε τους ασθενείςνα αναζητήσουν ευθύνες και να απαιτήσουν λύσεις από τη Διοίκηση, την έκτη ΥΠΕ και το Υπουργείο”. Προφανώς και οι ευθύνες ανήκουν πρωτίστως στην κυβέρνηση αλλά η Διοίκηση είναι ο πολιτικός της βραχίονας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μην αποτελεί στόχο κριτικής. Αν θεωρεί ότι δέχεται πυρά που δεν αξίζει τότε μπορεί να αποχωρήσει καταγγέλλοντας το Υπουργείο που αφήνει ξεκρέμαστο ένα κατακλυσμένο από χιλιάδες κόσμου νησί.
 
Όσο για τις “εντάσεις στο ΤΕΠ που σχεδόν εξαλείφθηκαν” μετά τον ερχομό (και πάλι μπράβο) των φυλάκων, (αλήθεια, εργολαβικοί δεν είναι αυτοί; περίεργο, είχαμε την εντύπωση πως οι εργολάβοι είχαν πεταχτεί έξω από τα νοσοκομεία επί Σύριζα...), το προσωπικό του τμήματος, χαμογέλασε (πικρά βέβαια) μόλις το διάβασε..
 
Τέλος, όσον αφορά τις κατηγορίες προς το ΠΑΜΕ, ενημερώνουμε τον κο Διοικητή ότι το προηγούμενο Δελτίο Τύπου – καταγγελία της ΕΓΕΣΥΚ, προσυπέγραψαν ΟΜΟΦΩΝΑ όλες οι παρατάξεις του ΔΣ και όχι μόνο η πλειοψηφία. Καλό θα είναι να ενημερώνεται πριν γράψει, διότι εκτίθεται. Φυσικά ξέρουμε πολύ καλά ότι το ΠΑΜΕ ενοχλεί. Ενοχλεί γιατί αναδεικνύει τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις δυσλειτουργίες και πιέζει προς την κατεύθυνση της επίλυση τους. Και κυρίως ενοχλεί το γεγονός ότι οι συνάδελφοι μας, τίμησαν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις τελευταίες εκλογές δίνοντας στο ψηφοδέλτιο μας ποσοστό κοντά στο 60%. Λυπούμαστε αλλά θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε...
 
Κλείνοντας, ενημερώνουμε τη Διοίκηση ότι δεν έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε την αντιπαράθεση μαζί της. Όχι γιατί φοβόμαστε κάτι, αλλά γιατί κινδυνεύει να χαθεί η ουσία, κάτι που αποτελεί άλλωστε και το στόχο της Διοίκησης προκειμένου να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από τις ευθύνες της. Και η ουσία είναι ότι 2 μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου μας δέχτηκαν άδικη και αήθη επίθεση στο χώρο εργασίας τους. Καταδικάζουμε το γεγονός όπως, θεωρούμε ότι, πρέπει να το καταδικάσει σύσσωμη η τοπική κοινωνία. Αναμένουμε από τους αρμόδιους να πράξουν τα δέοντα και να διασφαλίσουν ότι τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα δε θα επαναληφθούν.