Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση της Κερκυραίας ζωγράφου Σάσσα Μεταλληνού-Chaitow στο Λονδίνο

Crypt Gallery
02 Αυγούστου 2018 / 14:13

Η έκθεση “Art in the Crypt” εγκαινιάστηκε την 28η Ιουλίου 2018 στον εκθεσιακό χώρο Crypt Gallery, στην κρύπτη του επιβλητικού νεοκλασικού ναού St Pancras στο κεντρικό Λονδίνο.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ακόμη μια διεθνή έκθεση συμπληρώνει η Κερκυραία ζωγράφος και συγγραφέας Δρ Σάσσα Μεταλληνού-Chaitow. Η έκθεση “Art in the Crypt” εγκαινιάστηκε την 28η Ιουλίου 2018 στον εκθεσιακό χώρο Crypt Gallery, στην κρύπτη του επιβλητικού νεοκλασικού ναού St Pancras στο κεντρικό Λονδίνο.
Με σκοπό τον εορτασμό της δημοσίευσης δύο πολυτελών εκδόσεων με ανάτυπα έργων της ιδίας και ενός ακόμη καλλιτέχνη, του Sean Woodward, ο εκδοτικός οίκος Hellfire Club Books διοργάνωσε μια πολύκροτη ομαδική έκθεση προς τιμήν των καλλιτεχνών. Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο: «Το Crypt Gallery στην Εκκλησία St Pancras Euston αποτελεί έναν από τους πιο ατμοσφαιρικούς καλλιτεχνικούς χώρους του Λονδίνο για να γιορτάσουμε την έκδοση των έργων δύο σημαντικών καλλιτεχνών … Η Σάσσα Μεταλληνού-Chaitow ζωγραφίζει αγιογραφίες και συμβολικά έργα με αλχημικά στοιχεία εδώ και αρκετά χρόνια στο ατελιέ της στο νησί της Κέρκυρας. Φέτος έχει δημιουργήσει μια σειρά έργων εμπνευσμένα από τα Σαλόνια του Ρόδου και του Σταυρού του οραματιστή συγγραφέα Ζοζεφέν Πελαντάν, για το έργο του οποίου η ίδια θεωρείται διεθνώς ειδικός». Η δε έκδοση – δεμένη στο χέρι με μετάξι και δέρμα – περιλαμβάνει ένθετο με κείμενο της ίδιας που πλαισιώνει τα έργα, και 15 ανάτυπα σε πολυτελές χαρτί. Κυκλοφορεί αποκλειστικά στο εξωτερικό.





Το έργο του μυστήριου Γάλλου συγγραφέα Πελαντάν αποτελεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία το αντικείμενο έρευνας – ακαδημαϊκής και καλλιτεχνικής – της ζωγράφου, με αποτέλεσμα μια σειρά από διεθνή δημοσιεύματα, εκθέσεις, και ομιλίες της. Στην Κέρκυρα το 2014 και το 2017 διοργάνωσε εκθέσεις κι εκδηλώσεις γνωστοποιώντας το έργο του εμπνευστή του κινήματος των Γάλλων Συμβολιστών της Μπελ Επόκ. Το 2018 συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον θάνατό του, και με αφορμή αυτή την επέτειο, η ζωγράφος δημιούργησε μια σειρά από έργα εις μνήμην του. Με τίτλο «Τα κοσμήματα του Ρόδου και του Σταυρού» (Les bijoux de Rose+Croix), η συλλογή της Δρ. Chaitow  περιλαμβάνει πορτρέτα του Πελαντάν, όπως και δικές της ερμηνείες επάνω στα σύμβολα και τα εμβλήματα που εκείνος χρησιμοποίησε. Χρησιμοποιώντας συνδυασμό τεχνικών και πολυτελή υλικά, η καλλιτέχνιδα δημιούργησε νέες, ελεύθερες ερμηνείες των εμβλημάτων καταλήγοντας με έργα που μοιάζουν με χειροποίητα εξώφυλλα βιβλίων τα οποία θυμίζουν κοσμήματα χάρη στα λαμπερά χρώματα, την επιλογή υλικών, και τη δεξιοτεχνία της κατασκευής.




Εκτός από την έκθεση, η φετινή χρονιά έφερε 5 ακόμη δημοσιεύματα για την καλλιτέχνιδα-συγγραφέα, με εκδόσεις στα ισπανικά από το Πανεπιστήμιο Μαδρίτης, και στα αγγλικά σε τέσσερις ακόμη διεθνείς ακαδημαϊκές εκδόσεις, ενώ βρίσκεται προς έκδοση ένα ακόμη βιβλίο της από Βρετανό εκδότη. Σύμφωνα με την ίδια, στα επόμενα σχέδιά της περιλαμβάνονται νέες διεθνείς παρουσιάσεις καθώς λαμβάνει προσκλήσεις από αρκετά Ευρωπαϊκά κέντρα, ενώ ξεκινά έναν καινούριο καλλιτεχνικό κύκλο σε διαδρομές εμπνευσμένες από τη μυθολογία και τους θρύλους του μεσαίωνα.
Ορισμένα από τα έργα της έκθεσης, όπως και αντίγραφα της πολυτελούς έκδοσης ανατύπων είναι διαθέσιμα από το ICON Gallery στην οδό Γκύλφορδ, ή απευθείας από την ίδια.
Περισσότερα: www.sashachaitow.co.uk