Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για τη νησιωτικότητα

νησιωτικότητα
31 Ιουλίου 2018 / 14:45

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στην ΕΕ και την αποτύπωση των προτεραιοτήτων για τη νησιωτικότητα, που περιλαμβάνουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2017.

Στην απάντησή της η Επίτροπος Κρέτσου επισημαίνει ότι «η πολιτική συνοχής θα εξακολουθήσει να προσφέρει μια ευρεία σειρά λύσεων για να ενισχύσει την τοποκεντρική χάραξη πολιτικής«. Ακόμη, κάνει λόγο για «ενίσχυση της ολοκληρωμένης προσέγγισης μέσω ενός νέου στόχου πολιτικής -με τίτλο «μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της»- και για πιο ευέλικτη χρήση εδαφικών προσεγγίσεων«.
Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης είχε υπογραμμίσει ότι «στις προτάσεις της Επιτροπής για το ΠΔΠ 2021-2027 δεν λαμβάνονται υπόψη οι προτεραιότητες που θέτει η Συνθήκη (άρθρα 170 και 174 της ΣΛΕΕ) για τη δημιουργία και την ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων, τη διασύνδεση και τη διαλειτουργικότητα εθνικών δικτύων, την ανάγκη να συνδεθούν οι νησιωτικές, μεσόγειες και περιφερειακές περιοχές με τις κεντρικές περιοχές της Ένωσης, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής της συνοχής».
Ακόμη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζε ότι στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης «τονίζεται επιπλέον ότι η Ένωση αποσκοπεί στη μείωση των αναπτυξιακών διαφορών μεταξύ των διαφορετικών περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών, με έμφαση στις αγροτικές περιοχές, τις περιοχές που συντελείται βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, μεταξύ αυτών και οι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες και νησιωτικές, διασυνοριακές και ορεινές περιοχές».
Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητούσε να μάθει για τις πρόνοιες της Κομισιόν στο πλαίσιο του ΠΔΠ, αλλά και τα επιπρόσθετα μέτρα που λαμβάνονται στο ΠΔΠ 2021-2027 σε σχέση με προηγούμενους προϋπολογισμούς, αλλά και επίσης «κατά πόσο λαμβάνει υπόψη η Κομισιόν το ότι νησιωτικές περιοχές, όπως της Ελλάδας, αποτελούν συνοριακές περιοχές της ΕΕ, με ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια, και τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές«.
Η Κ. Κρέτσου τονίζει πως «αρκετές πολιτικές της ΕΕ θα στηρίξουν τα νησιά κατά τη διάρκεια του επόμενου ΠΔΠ», και αναφέρεται σε «δράσεις στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης, του προγράμματος για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των αερομεταφορών και του προγράμματος LIFE, οι οποίες θα στηρίξουν έργα σχετικά με τους στόχους για το κλίμα σε ευάλωτες περιοχές όπως τα νησιά«.
Η Επίτροπος συνεχίζει λέγοντας ότι «για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, όπως τα νησιά», τα κράτη-μέλη και οι περιφέρειες έχουν «μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά στα χορηγούμενα κονδύλια και την προσαρμογή των παρεμβάσεών τους στις ιδιαιτερότητες των τοπικών συνθηκών».