Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα σύμμεικτα ο Δήμος, τα ανακυκλώσιμα οι εργολάβοι

δημοτικό συμβούλιο
26 Ιουλίου 2018 / 10:35
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Εκτάκτως και επειγόντως αναθεωρήθηκε ο σχεδιασμός αποκομιδής των απορριμμάτων. Μπήκαμε στην εποχή Νικολούζου (όσον αφορά στην άμεση διοικητική επιστασία της Υπηρεσίας Καθαριότητας), που είναι και η τελευταία της θητείας αυτής της δημοτικής Αρχής.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια πολύπλοκη διαδικαστικά μέρα και τουλάχιστον δυο επείγουσες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου απαιτήθηκαν ώστε να σηκωθεί η αυλαία της νέας περιόδου στην αποκομιδή των σκουπιδιών. Οι διαδικαστικές απαιτήσεις «θέλουν» σ' αυτές τις περιπτώσεις μια συνεδρίαση για την έγκριση κατ' αρχάς του αναθεωρημένου σχεδιασμού. Την εξέταση του κόστους και την πρόταση αναθεώρησης του δημοτικού προϋπολογισμού από την Οικονομική Επιτροπή και την τελική έγκριση του αναθεωρημένου πλέον σχεδιασμού από νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όλα αυτά τα διαδικαστικά θα ήταν εντελώς αδιάφορα για τον πολύ κόσμο αν δεν αφορούσαν το εξαιρετικού ενδιαφέροντος κερκυραϊκό θέμα για τα σκουπίδια, που εξελίσσεται με δραματικό τρόπο τους τελευταίους μήνες στο νησί.
Εντέλει η απόφαση, η εφαρμογή της αναφέρεται στην τελευταία περίοδο της δημοτικής Αρχής, που επέλεξε άλλωστε ο Νικολούζος να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά τη διαχείριση της αποκομιδής, διακρίνει την συλλογή των σύμμεικτων από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Τα σύμμεικτα αναλαμβάνει αποκλειστικά η Υπηρεσία Καθαριότητας σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Και προκειμένου να τα καταφέρει να το κάνει, το συμβούλιο αποφάσισε την ενίσχυσή της με επιπλέον προσωπικό «διμηνιτών» εργαζομένων αλλά και τη μίσθωση απορριμματοφόρων, φορτηγών αυτοκινήτων. 
Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, και μόνον αυτών, για κάθε δημοτική ενότητα θα ανατεθεί σε εργολάβους. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα γίνει το συντομότερο, μόλις καθαρογραφτεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και πάντως πριν από τις 10 Αυγούστου που εκπνέει η ισχύς της υφιστάμενης εργολαβίας για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών. Έτσι ελπίζεται να αυξηθεί το ποσοστό αυτών των υλικών (σ.σ. που ας μην ξεχνιόμαστε ο τελικός τους (;) προορισμός είναι εκτός Κερκύρας) ώστε να ελαχιστοποιείται διαρκώς ο όγκος των υπολοίπων που οδηγούνται με τον έναν και τον άλλον τρόπο στις κερκυραϊκές εγκαταστάσεις του ΣΥΔΙΣΑ. Στο πλαίσιο αυτού του θέματος, το συμβούλιο αποφάσισε να ξαναπάρει η Υπηρεσία Καθαριότητας και την αποκομιδή των σκουπιδιών από τα Διαπόντια.
Η ένταση που δημιουργήθηκε κατά τη μεσημβρινή συνεδρίαση οφείλεται στην αντίδραση της Μ. Υδραίου και του Γ. Τρεπεκλή καθώς και των ανεξαρτήτων συμβούλων, άλλοτε της πλειοψηφίας, Γκούση και Βλάχου για την συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη θεμάτων που δεν άπτονται του έκτακτου και του επείγοντος της αναθεώρησης του σχεδιασμού αποκομιδής των απορριμμάτων. Ο Χ. Χαραλάμπους και η Λα.Συ. δεν πήγαν στην συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι στα θέματα δεν υπήρχε, όπως έχουν ζητήσει, εκείνο των ΜΑΤ και της απομάκρυνσή της από την Λευκίμμη.
Οι συνεδριάσεις έγιναν τελικώς το απόγευμα, όταν η πλειοψηφούσα παράταξη και εκείνη της Μ. Υδραίου, διαμορφώνοντας την υποχρεωτικά αναγκαία πλειοψηφία, ενέκριναν την αναθεώρηση του σχεδιασμού, που βαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό αλλά και την αποδοχή χρηματοδοτήσεων για παραπληρωματικές δραστηριότητες της διαχείρισης των σκουπιδιών. Αποφασίστηκε ακόμα η συμμετοχή του Δήμου στο Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών κτηρίων, οι προθεσμίες υποβολής αίτησης στο οποίο, εκπνέουν εντός των ημερών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.