Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυόμισι χρόνια ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Θα μείνουν τόσο και τα ΜΑΤ;

Σκουπίδια
24 Ιουλίου 2018 / 08:19
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Βήμα, βήμα, το σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Οι γρίφοι και οι παγίδες του, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εντός τριετίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο δήμαρχος αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη της Υπηρεσίας Καθαριότητας όσον αφορά στον Δήμο. Στον ΣΥΔΙΣΑ η θέση του προέδρου θα παραμείνει κενή μετά την παραίτηση Ασπιώτη όσο θα αναζητείται ο αντικαταστάτης του. Αν και όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το ζήτημα δεν εξαντλείται στο ποιος μπορεί να πάει αλλά αρχίζει από το ποιος θέλει να πάει. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κορακιανίτης διστάζει ενώ στον Δήμο ακόμα και μέχρι χθες το μεσημέρι έδειχναν να πιστεύουν ότι ο Ασπιώτης μπορεί και να μην επιμείνει τελικώς στην παραίτηση του και από τον Σύνδεσμο! 
 
Ο Ασπιώτης
 
Ο ίδιος ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος αποφεύγει στην έγγραφη ανακοίνωση της παραίτησής του να αναφερθεί στους λόγους που τον ώθησαν σ' αυτήν. Περιορίζεται να επαναλάβει ότι οι λόγοι δεν είναι προσωπικοί και ότι «... λύσεις προτάθηκαν έγκαιρα, αλλά δεν υποστηρίχθηκαν. Οι σχεδιασμοί ανατρέποντο από την ολιγωρία λήψης αποφάσεων και το γραφειοκρατικό μηχανισμό του Δήμου». Πρόκειται για ευθείες βολές προς τον δήμαρχο, ο οποίος προφανώς και βαρύνεται κατά τον Ασπιώτη για την ολιγωρία και τη διατήρηση του γραφειοκρατικού μηχανισμού - τροχοπέδη. Εκείνο πάντως που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία είναι ότι το γυαλί έσπασε κι ο Ασπιώτης δεν γυρίζει ούτε στην Υπηρεσία ούτε στον ΣΥΔΙΣΑ. Παρατήρηση που θα θεωρούταν περιττή εάν στο μεταξύ είχε εκδοθεί κάποια ανακοίνωση από τον Δήμο, που να αναφέρεται στην παραίτηση και την αντικατάσταση του αντιδημάρχου και προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ.
Στο μεταξύ το μείζον αφορά στη διαχείριση της εγκατάστασης της Λευκίμμης. Ενώ ο θυμός περισσεύει στην περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται συχνά - πυκνά και με την καθιερωμένες πλέον σαββατοκυριακάτικες αψιμαχίες στα Μεσοράχια, που επιβεβαιώνονται με το δημοσιογραφικό στερεότυπο περί πετροπολέμου και της περιορισμένης χρήσης χημικών, κανείς δεν μπορεί με κατηγορηματικότητα να προβλέψει πότε θα φύγουν από την Λευκίμμη τα ΜΑΤ. Όλοι αναρρωτιούνται πως και κυρίως πότε θε τελειώσει αυτό. Και κανείς μα κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια πειστική απάντηση.
 
Το σχέδιο για την Λευκίμμη
 
Η εγκατάσταση στην Λευκίμμη δεν έχει μόνον τα προβλήματα που της προκάλεσαν οι απανωτοί και ο τελευταίος εμπρησμός. Έχουν διαπιστωθεί κατασκευαστικές αστοχίες, που αφορούν στην στεγανότητα της μεμβράνης αλλά και στο αδιαπέρατο του υποστρώματος, που έχει ως συνέπεια να συσσωρεύονται εκεί νερά της βροχής, που τροφοδοτούν και τα επιχειρήματα των Λευκιμμιωτών. Η εργολαβία για την συνολική αποκατάσταση, πιστεύεται από τη δημοτική Αρχή ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο, έτσι που να υπάρξει τότε η δυνατότητα εκ νέου αδειοδότησης της εγκατάστασης ως ΧΥΤΥ. Δεδομένης μάλιστα της προσφυγής κατοίκων στο ΣτΕ εναντίον της προσωρινής της χρήση, μια τέτοια εξέλιξη θα την υπερβεί, καθιστώντας αβάσιμη εντέλει την εκδίκαση της επί της ουσίας, που ως γνωστόν έχει προσδιοριστεί για τον Δεκέμβριο. 
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΣΥΔΙΣΑ, επανερχόμενη η εγκατάσταση σε καθεστώς και προδιαγραφές ΧΥΤΥ πριν τον Οκτώβριο, θα αποτραπεί η επιβάρυνση με τα έξοδα κατασκευής της, τα περίφημα περίπου πέντε εκατ. €. Τα δέματα που έχουν συγκεντρωθεί περιμετρικά θα σπάσουν. Το περιεχόμενό τους θα στρωθεί στην κοιλιά του ΧΥΤΥ. Θα γίνει η επιχωμάτωση ενώ η ιδιωτική εταιρεία που θα την διαχειρίζεται μαζί με τη μεταφορά των δεμάτων από το Τεμπλόνι, θα εγγυάται τη δέσμευση του βιοαερίου και τη βιολόγηση των στραγγιδίων. Όλα αυτά θα μπορούσαν να διαρκέσουν το πολύ δυόμισι χρόνια, δηλ. έως τα τέλη του 2020. Τόσο εκτιμάται η ζωή του ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Μένει να διευκρινιστεί εάν όλα αυτά θα συμβούν παρούσης της αστυνομικής δύναμης εκεί, όλο αυτό το χρονικό διάστημα!
 
Ο γρίφος του νέου ΧΥΤΥ
 
Κάπως έτσι περιγράφεται το μεταβάτικο σχέδιο. Διότι ο στρατηγικός προορισμός εξακολουθεί η κατασκευή Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που χωροθετείται μέσα στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ενώ η ενδιάμεση διαχείριση θα μεταφερθεί σε διπλανό γήπεδο, που παζαρεύεται αυτές τις ώρες με την ιδιοκτησία του. Όσο για τον ΧΥΤΥ, που θα δεχθεί το υπόλειμμα της ολοκληρωμένης Διαχείρισης θα αναζητηθεί από χωροτακτική μελέτη, που δεν έχει ακόμα ανατεθεί. Με την ελπίδα ότι η νέα χωροθέτηση δεν θα προκαλέσει τις αντιδράσεις, που συνήθως προκαλούνται σ' αυτές τις περιπτώσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.