Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι!

19 Ιουλίου 2018 / 06:50

Δικηγόρος Αλεξανδρούπολης είναι ο άλλοτε και υπουργός Τύπου στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, Γ. Πεταλωτής, που πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης του Βατοπεδίου. Το θέμα ανέδειξε ο Αλφα τότε κι έφτασε μέχρι την προφυλάκιση του ηγούμενου της Μονής, Εφραίμ.

Η διαχείρισή του εξελίχτηκε επί των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή. Στην αρχή περιβλήθηκε την οσμή ενός κλασικού σκανδάλου, γρήγορα όμως οι κραυγές και οι ψίθυροι το συνέδεσαν με τα ρωσικά ανοίγματα του Καραμανλή. Το περιβάλλον του φρόντιζε συχνά να συντηρεί αυτήν την ατμόσφαιρα, με αναφορές σε βολές και πλήγματα που δεχόταν η κυβέρνησή του εξαιτίας των ανοιγμάτων. Αργότερα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου έλεγαν ότι ο Καραμανλής είπε περισσότερα για αυτά τα ανοίγματα παρά τα έκανε.

Συμπτωματικά, οι πρόσφατες αποκαλύψεις, περιβεβλημένες κι αυτές του κύρους των FT, προσδιορίζουν το επίκεντρο της ρωσικής υποδόρειας δράσης στην ακριτική, εβρίτικη πόλη. Αυτήν τη φορά συνδέεται η δραστηριότητα με την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως το χειροπιαστό, γεωπολιτικό αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ΝΔ του Μητσοτάκη επικεντρώνει την κριτική της στην εθνότητα και τη γλώσσα. Δεν αγγίζει το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ ενώ για τη ρωσική δραστηριότητα, επικαλείται τα δημοσιεύματα, περιοριζόμενη να ζητά πληροφορίες από την κυβέρνηση.
Πάντως η Αλεξανδρούπολη εξακολουθεί και παραμένει στη Θράκη και όχι στη Μακεδονία. Κι όταν αναφερόμαστε σ' αυτήν το μυαλό πάει ευκολότερα στα ενεργειακά δίκτυα και τους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Βέβαια Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη - Ηγουμενίτσα, ένα τσιγάρο δρόμος έχει γίνει τώρα με την Εγνατία. Και η Βόρεια Ελλάδα, απ' άκρη σ' άκρη που θάλεγε κι ο Μαχειμάρης, είναι ο προνομιακός διάδρομος Ανατολής - Δύσης. Στη νοερή προέκτασή του η μεσαιωνική πόλη της Κέρκυρας, της οποίας ο πολιούχος Άγιος έγινε πρεσβευτής της νέας διορθόδοξης συνάντησης Ανατολής - Δύσης. Της Κέρκυρας με τη διόλου ευκαταφρόνητη πλέον ρωσική παρουσία, που τιμά και τον Άγιο (2001) Ουσακόφ. Αυτόν που την απελευθέρωσε επικεφαλής του Ρωσοτουρκικού στόλου από τους ασεβείς και άθεους Γάλλους, στο λυκαυγές του 19ου αιώνα.
Όπως τότε έτσι και σήμερα, όπως έλεγε και την Τρίτη ο Σεβασμιώτατος Νεκτάριος με αφορμή τη γιορτή της Αγ. Μαρίνας, 
«δίνουμε μάχη να διαφυλαχτεί η εδαφική ακεραιότητα της πολυαγαπημένης μας πατρίδος, την οποία οι κρατούντες, σε αγαστή συνεργασία με ξένα κέντρα, μοναδικό σκοπό έχουν να την ξεπουλήσουν. Η μικρή Ελλάδα βλέπετε, (σ.σ. είπε) αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση του σχεδίου της Νέας Τάξης Πραγμάτων»!