Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρόδος: Στον βυθό, σχεδόν άθικτο, γερμανικό αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου

Ρόδος
12 Ιουλίου 2018 / 11:33

ΡΟΔΟΣ. Ένα ακόμα γερμανικό αεροσκάφος που κατέπεσε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φαίνεται ότι ανακαλύφθηκε ανοιχτά της Ρόδου,

και μάλιστα πολύ σύντομα για το γεγονός θα υπάρξει αφιέρωμα στο περιοδικό Scuba Diver.

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ θα είναι ο Stuart Philpott, που ήρθε στη Ρόδο στο τέλος Ιουνίου, φιλοξενούμενος από τη διεύθυνση τουρισμού του δήμου Ρόδου. Μάλιστα πραγματοποίησε καταδύσεις στη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας, που διοργάνωσε και προσέφερε η σχολή κατάδυσης Waterhoppers Diving School σε συνεργασία με την ομάδα τεχνικής κατάδυσης Aegean Tec,  η οποία άρχισε φέτος να δραστηριοποιείται στην εξειδικευμένη μορφή κατάδυσης.

Σκοπός αυτού του project ήταν να αναδειχθεί και να προωθηθεί μία νέα μορφή εναλλακτικού τουρισμού, για τη Ρόδο, που θα μπορεί να αναπτυχθεί όλους τους μήνες του χρόνου και θα απευθύνεται σε δύτες που εξειδικεύονται σε αυτό το αντικείμενο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ρ»,  ο Stuart Philpott ήρθε στη Ρόδο στις 30 Ιουνίου και μαζί με την ομάδα Aegean Tec, πραγματοποίησαν δύο καταδύσεις στις 3 και 4 Ιουλίου, στα ανατολικά του νησιού,  όπου σε βάθος περίπου 75 μέτρων, βρισκόταν το γερμανικό αεροπλάνο.

Ο ίδιος περιγράφοντας το γεγονός με ανάρτησή του στο facebook, κάνει λόγο για ένα νέο ναυάγιο που ανακαλύφθηκε στη Ρόδο, και μάλιστα επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα γερμανικό αεροπλάνο, τύπου JU-52 που είναι σχεδόν άθικτο και λείπουν μόνο ο κινητήρας και η γυάλινη καλύπτρα του πιλοτηρίου. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρει το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται.

Όπως επισημαίνει, η ομάδα Aegean Tec, ανακάλυψε το ναυάγιο με τη βοήθεια GPS και ο ίδιος κλήθηκε να πάρει φωτογραφίες από το αεροπλάνο ώστε να γράψει ένα άρθρο για την ιστορία του. Είναι εντυπωσιασμένος από όλα όσα είδε στο βυθό, και μάλιστα αναφέρει ότι το πιλοτήριο περιλαμβάνει όλα τα εξαρτήματα και τα συστήματα εκείνης της εποχής, ενώ στις θέσεις τους παραμένουν και τα πολυβόλα.

Ο Stuart Philpott περιγράφει επίσης ότι όλες οι πόρτες της ατράκτου είναι ακόμα κλειστές και τα παράθυρα είναι τόσο μικρά που δεν μπορεί κανείς να εισχωρήσει για να δει ποιο είναι το περιεχόμενό του.

Πάντως,  αναφέρει ότι μπορεί να μετάφερε αλεξιπτωτιστές ή να ταξίδευε μόνο με το τριμελές πλήρωμά του.  Αναφερόμενος στην προσπάθειά του να ανακαλύψει το περιεχόμενό του, υπογραμμίζει ότι έκανε δύο καταδύσεις, όμως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι βρίσκεται στο εσωτερικό του. Αυτό πιθανόν να ανακαλυφθεί σε μελλοντικές καταδύσεις.

Τέλος,  υπογραμμίζει ότι εντόπισε ακόμα ένα ναυάγιο πλοίου, στη γύρω περιοχή, κάτι που κάνει τη Ρόδο ενδιαφέρουσα περιοχή για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Πάντως ο ίδιος υπόσχεται να έχει εκτενές αφιέρωμα, σε περίπου δύο μήνες, όταν θα έχει δημοσιευθεί το αφιέρωμά του μαζί με φωτογραφίες και ιστορικά στοιχεία για το αεροπλάνο, ενώ χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ναυάγιο ως ένα από τα καλύτερα που έχει δει, καθώς δεν έχει υποστεί πολλές ζημιές και βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

 

Το ίδιο αεροσκάφος που βρέθηκε στη Λέρο
Το ίδιο αεροσκάφος που βρέθηκε στη Λέρο


Πηγή: Rodiaki.gr