Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

100 χρόνια μετά, οι Σέρβοι επιστρέφουν στην Κέρκυρα!

Σέρβοι στην Κέρκυρας
10 Ιουλίου 2018 / 08:49
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Κέρκυρα, το όχι και τόσο καλόηχο, σερβικό «Κρφ» (δίχως έστω ένα φωνήεν), είναι ριζωμένο στην συνείδηση των άλλοτε Γιουγκοσλάβων, Σέρβων ως ένα

εκ των λίκνων της σύγχρονης κρατικής τους υπόστασης. Αυτής που κατ΄άλλους χρειάστηκε να ξεσπάσει ο α' παγκόσμιος πόλεμος για να την αποκτήσουν, έτσι ώστε ν' απαλλαγούν από τα αυστριακά δεσμά, να μεταβληθούν σε λαό-στρατό, Οδυσσέα, και να αναστηθούν στην Κέρκυρα πριν το σωτήριον έτος, 1918, που ιδρύεται επιτέλους η Γιουγκοσλαβία.
 
Η Κέρκυρα στο επίκεντρο
 
Οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση ενός αιώνα από τότε θα γιορτασθούν τον Σεπτέμβριο με λαμπρότητα και με το πάθος που οι Σέρβοι περιβάλλουν τις εθνικές τους γιορτές. Δεν μπορούσε άλλωστε η Κέρκυρα να λείπει από τον γιορτασμό. Μάλιστα το ελληνικό, υπουργείο Πολιτισμού, περιέλαβε στις εκδηλώσεις του έτους ευρωπαϊκού πολιτισμού που διανύουμε, την δράση με τον τίτλο «οι Σέρβοι στα κερκυραϊκά μνημεία», πλαίσιο πολιτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με ξεχωριστή σημασία και νόημα τόσο για τους εορτάζοντες όσο και για τις διμερείς σχέσεις και την κομβική, κερκυραϊκή εκδοχή τους. Ετοιμάζεται μάλιστα κινηματογραφική ταινία, στηριγμένης στο ιστορικό μυθιστόρημα «οι κάλτσες του βασιλιά Πέτρου»* (σ.σ. του Μίλοβαν Μιτεζόβιτς. Κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση της Κερκυραίας, Σερβομαυροβούνιας Αλεξάνδρας, Σάνιας Βούκοβιτς), τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν μεσ' το καλοκαίρι. Και για τον σκοπό αυτόν, κλιμάκιο Σέρβων καλλιτεχνών επισκέπτεται τις μέρες αυτές το νησί.
Η άλλη δράση κερκυραϊκού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους είναι η «μουσειοσκευή» ένα βαλιτσάκι με ευρήματα, ενθυμήματα και αναφορές στον πρώτον κυβερνήτη νέας Ελλάδας και το φερώνυμο Μουσείο στην Κουκουρίτσα. Πρόκειται για καινοτομία προορισμένη να ταξιδεύει στα πέρατα της Οικουμένης, προβάλλοντας την Κέρκυρα και το Μουσείο.
 
* Το 1915 ο σερβικός στρατός υποχωρεί υπό την πίεση του εχθρού. Ο λαοφιλής βασιλιάς Πέτρος Καραγιώργεβιτς μοιράζεται τα πάθη με το λαό του. Μια Σερβίδα μάνα ψάχνει το στρατιώτη μοναχογιό της σ' ολόκληρη τη Σερβία. Δεν τον βρίσκει, αλλά στο δρόμο συναντά το βασιλιά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.