Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τελικά πού πάνε τα ανακυκλώσιμα; (video)

Ανακύκλωση
05 Ιουλίου 2018 / 07:41
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Ο φακός της Ενημέρωσης ακολούθησε την πορεία των φορτηγών ανακύκλωσης - Τι διαπιστώθηκε

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αφετηρία του ρεπορτάζ ήταν η διάχυτη ανησυχία για την τύχη που έχουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, αφού απομακρυνθούν από τους μπλε κάδους. Μήπως πηγαίνουν όλα μαζί με τα σύμμεικτα; Μήπως είναι άδικος ο κόπος; Να τα ξεπλένουμε και να διαχωρίζουμε; Μήπως μας κοροϊδεύουν;
Δικαιολογημένη η δυσπιστία, εφόσον τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι δημότες είχαν διαπιστώσει με τα μάτια τους ότι όλοι οι κάδοι, πράσινοι και μπλε, αδειάζονταν στο ίδιο απορριμματοφόρο και απλώς κατέληγαν στη χωματερή του Τεμπλονίου. Η κρίση όμως των σκουπιδιών που άνοιξε πολλές πληγές, άφησε τουλάχιστον ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την ανακύκλωση. Οι άνθρωποι ρωτούν, πολιτιστικοί σύλλογοι παίρνουν πρωτοβουλίες και δημιουργούν «πράσινα σημεία» σε τοπικό επίπεδο. Οι συνθήκες ωρίμασαν τόσο πολύ, για την ακρίβεια σάπισαν, έτσι που η διαλογή στην πηγή να έχει γίνει επιβεβλημένη.

Η Ενημέρωση επισκέφθηκε το χώρο που συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, το κέντρο διαλογής (Κ.Δ.Α.Υ.), το οποίο μέχρι πρότινος υπολειτουργούσε. Ο φακός αποτύπωσε τα φορτηγά της ανακύκλωσης να μπαίνουν από την κεντρική πύλη του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και αφού ζυγιστούν, να κατευθύνονται προς το ΚΔΑΥ που βρίσκεται δίπλα στον ΧΥΤΑ , όπου ξεφορτώνουν τα υλικά. Εκεί ξεκινά η διαλογή, ωστόσο, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, τα άτομα που απασχολούνται εκεί είναι ελάχιστα και το υλικό είναι «βουνό». Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Ασπιώτης είπε στην Ενημέρωση ότι στο εργοστάσιο απασχολούνται 12 εργάτες, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν επαρκούν. Η εγκατάσταση που ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, λειτουργεί με υπεργολάβο (ΑΦΟΙ Λαβράνου, που μόλις ανέλαβαν ξανά), ο οποίος και διαχειρίζεται την αποκομιδή και τη διαλογή.
 
Η διαδρομή των ανακυκλώσιμων
 
Από την πρώτη διαλογή, αφαιρούνται τα σύμμεικτα (μη ανακυκλώσιμα) και πηγαίνουν πίσω στο δεματοποιητή του ΧΥΤΑ. Τον αντίστροφο δρόμο ακολουθούν και ανακυκλώσιμες συσκευασίες, που έχουν ριχθεί σε πράσινους κάδους. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Νίκος Κορακιανίτης υπογραμμίζει το πρόβλημα της άναρχης εναπόθεσης στους κάδους απορριμμάτων «Το πρόβλημα είναι η συλλογή στο δίκτυο. Τα σκουπίδια είναι άναρχα πεταμένα και ανακατεμένα. Η αποκομιδή γίνεται σωστά απλά το ποσοστό του ανακυκλώσιμου σε κάθε φορτηγό μπορεί να είναι μόνο 30 ή 40%, το υπόλοιπο να είναι σύμμεικτο, οπότε πρέπει να κρατήσουμε μόνο το ανακυκλώσιμο και το υπόλοιπο να πάει στο δεματοποιητή. Αν είχαμε ένα δίκτυο καθαρό δεν θα γινόταν αυτό το πάνω - κάτω, να πηγαινοέρχονται τα σκουπίδια. Για αυτό τώρα προσπαθούμε όσο μπορούμε να εγκαταστήσουμε πράσινα σημεία και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, ξεκινώντας από όσα υπάρχουν ήδη π.χ. στους Λιαπάδες, στις Σινιές, στο Σπαρτύλα κ.α. Αυτά τα σημεία θα έχουν μόνο μπλε κάδους, απαγορεύεται το σκουπίδι, το υλικό που βγαίνει είναι 100% ανακυκλώσιμο. 
 
Ο σταθμός στο Εμπορικό
 
Αυτό που διαπιστώνεται στην πράξη είναι ότι η συνείδηση του ανακυκλωτή θέλει ακόμα δουλειά... 
Η ενημέρωση των πολιτών δεν θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη. Απλό και ανέξοδο θα ήταν για το Σύνδεσμο Καθαριότητας να δίνει οδηγίες μέσω των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, για τον ορθό τρόπο διαλογής. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και με έναν «χάρτη» με τα πράσινα σημεία που είναι διαθέσιμα στο νησί.

«Το σημείο στο πάρκιγκ του Εμπορικού δούλεψε καλά μια βδομάδα, αμέσως μετά τη κρίση» λέει ο Ν. Κορακιανίτης. «Τώρα που την ξεπεράσαμε και καθάρισε λίγο η πόλη, έχει πέσει το ενδιαφέρον. Χρειάζεται μια συνεχής ροή και ενδιαφέρον από τους δημότες». Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπ. Ασπιώτης από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι υπάρχει βελτίωση στο ποσοστό του καθαρού υλικού που έχει αρχίσει και αυξάνεται, όπως επίσης και στη συνεργασία του κέντρου της ανακύκλωσης με το ΧΥΤΑ που δεματοποιεί τα σύμμεικτα. Το αίτημά μας για παροχή στοιχείων από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, περιμένει απάντηση.
 
Η δυσπιστία των πολιτών 
 
Ο Ν. Κορακιανίτης λέει «Η αποκομιδή γίνεται σωστά, αλλά ακόμη και αν δεν γινόταν, ας είναι οι πολίτες σωστοί χρήστες και καταναλωτές και ας έχει την ευθύνη άλλος. Ακόμα και στα σύμμεικτα, αν βρεθεί μια συσκευασία με ανακύκλωση, αυτή διαχωρίζεται και πάει στη διαλογή, όμως είναι πολύ πιο εύκολο να είναι μαζεμένα δέκα πλαστικά μπουκάλια, από το να έιναι σκόρπια μέσα στα βρώμικα. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ας είμαστε εμείς εντάξει ως καταναλωτές και από κει και πέρα ας έχει άλλος την ευθύνη».
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.