Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζητούν ενημέρωση για την ελληνοαλβανική Συμφωνία

Ελλάδα - Αλβανία
05 Ιουλίου 2018 / 07:06

Επιστολή βουλευτών της ΝΔ προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.

ΑΘΗΝΑ. Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κώστα Δουζίνα απέστειλαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι μέλη της Επιτροπής, ζητώντας τη σύγκληση της κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων και ειδικότερα η υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Αλβανία (δικαιώματα ελληνικής εθνικής μειονότητας & διμερής συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών).
Είχε προηγηθεί Κοινοβουλευτική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, στις 20 Ιουνίου, από τον Βουλευτή Β΄ Αθηνών και Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο αναφορικά με τις τρέχουσες ελληνοαλβανικές συνομιλίες και την προοπτική υπογραφής νέας συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή «το θέμα είναι ιδιαίτερα επείγον διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε κρίσιμο στάδιο και η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί με ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που έχει ασκηθεί από την Αντιπολίτευση με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το περιεχόμενο των Ελληνο-αλβανικών συνομιλιών και το εύρος των θεμάτων που περιλαμβάνουν». 
Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι «η Αντιπολίτευση παραμένει στο σκοτάδι για ένα θέμα εθνικής σημασίας, γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογη ανησυχία». 
Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι στην περίπτωση των συνομιλιών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, η κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τόσο τη Βουλή όσο και τους πολίτες. 
«Δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγουμένου» καταλήγουν οι βουλευτές, «ζητάμε την έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στις Ελληνο-αλβανικές συνομιλίες και να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα στα εθνικά θέματα».
Την επιστολή υπογράφουν οι Βουλευτές: Κουμουτσάκος Γεώργιος, Αναστασιάδης Σάββας, Γεωργιάδης Σπυρίδων - Άδωνις, Δαβάκης Αθανάσιος, Δημοσχάκης Αναστάσιος (Τάσος), Καββαδάς Αθανάσιος, Καλαφάτης Σταύρος, Κεδίκογλου Συμεών (Σίμος), Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Κικίλιας Βασίλειος, Μεϊμαράκης Ευάγγελος - Βασίλειος, Τασούλας Κωνσταντίνος, Τσιάρας Κωνσταντίνος.