Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μουσική παράσταση στους Παξούς "Ο Αττίκ στο Παρίσι … και άλλες ιστορίες"

Αττίκ
02 Ιουλίου 2018 / 14:40

ΠΑΞΟΙ. Μια μουσική παράσταση από τον Γιώργη Χριστοδούλου βασισμένη σε τραγούδια του Αττίκ.

Ο Αττίκ (1885-1944) ήταν Έλληνας συνθέτης, τραγουδοποιός και τραγουδιστής, ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς και περφόρμερ των αρχών του 20ου αιώνα. 
Γεννημένος στην Αθήνα, μεγάλωσε και σπούδασε μουσική στην Αίγυπτο. Το 1907 μετακόμισε στο Παρίσι με σκοπό να συνεχίσει τις σπουδές του στο δίκαιο, στην οικονομία και κοινωνικές επιστήμες. Δε γράφτηκε όμως σε αντίστοιχη νομική, οικονομική ή κοινωνιολογική σχολή αλλά στο Ωδείο του Παρισιού με καθηγητές τους Gabriel Fauré, Camille Saint- Saens και Emile Pessard.
Στο Παρίσι δημοσίευσε παραπάνω από 300 συνθέσεις μεταξύ των οποίων έργα για μπαλέτο, όπερα, οπερέτα, μουσική για πιάνο και πολλά τραγούδια. Ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο ως ηθοποιός και περφόρμερ ως το 1930 οπότε και μετακόμισε οριστικά στην Αθήνα και δημιούργησε την διάσημη «Μάντρα» του. Εκεί παρουσίασε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του όπως το «Είδα Μάτια» (1909),  «Ζητάτε να σας πω» (1930), «Παπαρούνα» (1936).
Ο Γιώργης Χριστοδούλου πρόσφατα ανακάλυψε άγνωστες παρτιτούρες και συνθέσεις του Αττίκ. Από το 2016 ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας τα τραγούδια του Αττίκ της περιόδου του από τα Παρίσι ως την Αθήνα διηγώντας ταυτόχρονα επι σκηνής τις αληθινές ιστορίες που τον ενέπνευσαν να γράψει αυτές τις αθάνατες συνθέσεις. Συνοδεύεται από τον Χάρη Σταυρακάκη (ακορντεόν, πιάνο) και τον Κώστα Κλάγκο (κόντρα μπάσο).
Ημ/νία: Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018
Χώρος:  Αίθουσα John Gough (πρώην Δημ. Σχολείο Λογγού), Λογγός
Ώρα: 8.30 μμ
Ελάχιστη Προαιρετική Εισφορά: 15 € / 10 € για τα μέλη των ΦτΠ