Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ. Βάκη: Πέντε θέσεις και ένα συμπέρασμα για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Φωτεινή Βάκη
26 Ιουνίου 2018 / 16:47

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η ανάρτηση της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αδιέξοδο των απορριμμάτων

Πέντε θέσεις και ένα συμπέρασμα για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

1.H εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη αρμοδιότητα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στον Δήμο.

2. Οι ευθύνες των προηγούμενων είναι σοβαρές χωρίς να συνιστούν φύλλο συκής στην νυν Αρχή. Πολλά θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, όπως το υπεσχημένο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης .

3. Με 5000 τόνους σκουπίδια στην Κέρκυρα, με κίνδυνο να αναβιώσει η πανώλη του 17ου αιώνα, με τη δημόσια υγεία εν κινδύνω, με την οικονομία ναρκοθετημένη, δεν είναι ώρα για αιτιάσεις, αντεγκλήσεις και σύνδρομα «να μουν εγώ Δήμαρχος, Πρωθυπουργός» ή «εφαρμόστε τώρα τη λύση της Σουηδίας».

4.Την λειτουργία ΧΥΤΥ Νότου επιτάσσουν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ένα αδρό πρόστιμο που πρέπει να καταβληθεί. Η παράνομη λειτουργία του Τεμπλονίου με τα υπερκορεσμένα κύτταρα, οι παράνομες λύσεις Χωματερής που πλέον τιμωρούνται με πρόστιμα οδήγησαν στην πρόταση λύσεων μεταφοράς απορριμμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Γίνεται; Δεν γίνεται.

5. Αρμοδιότητες της Κυβέρνησης: Η κυβέρνηση σχεδίασε Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων το οποίο υλοποιούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι και προβλέπει μεταφορά μόνο εντός της Περιφέρειας, κάτι που δεν είναι εφικτό.

Τούτων δοθέντων, τι θα έπρεπε να γίνει ΤΩΡΑ; Η υποκατάσταση θεσμών και αιρετών αντιπροσώπων της Τ.Α από συλλόγους δεν είναι ίδιον δημοκρατίας. Δημοκρατία δεν είναι επιπλέον ένα νησί να καθίσταται όμηρος της βούλησης τοπικιστικών περιχαρακώσεων που εμφορούνται από τη λογική «στην αυλή του γείτονα». Είναι λάθος να παγιδευόμαστε σε διλήμματα με ή χωρίς ΜΑΤ. Το μόνο δίλημμα αυτή τη στιγμή είναι με ή χωρίς τόνους σκουπίδια χύδην στους δρόμους. Και όχι επιλεκτικές ευαισθησίες παρακαλώ. Κανείς δεν θέλει ΜΑΤ. Για τον εμπρησμό του ΧΥΤΑ ποιος μίλησε όμως; Αποδόθηκαν ευθύνες; Εντοπίστηκαν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί; Για τις χωματερές που άνοιγαν παρανόμως σε δασικές εκτάσεις τοποθετήθηκαν οι ευαίσθητοι συμπολίτες μας; Για τις αρρώστιες που επίκεινται και τις χιλιάδες ακυρώσεις αφίξεων καμιά κουβέντα;

Ας αφήσουν τον εργολάβο να κάνει τις εργασίες ΧΥΤΥ και ο ΧΥΤΥ να λειτουργήσει για δύο χρόνια ΜΑΞΙΜΟΥΜ. Εν τω μεταξύ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Όσον αφορά τις αντιπολιτευτικές κορώνες εκ δεξιών, ας αναλογιστούν πόσα χρόνια έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και τι εθνικό σχεδιασμό είχαν κάνει οι κυβερνήσεις τους: Την Ελλάδα μια απέραντη χωματερή.