Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φιάσκo το Φεστιβάλ μπαρόκ μουσικής

μπαρόκ φεστιβάλ
25 Ιουνίου 2018 / 13:03

Προαναγγέλλοντας εκδηλώσεις που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε αξιοπρεπώς, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κάνουμε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Είναι μάλλον κοινώς αποδεκτό το ότι η Κέρκυρα διανύει μια περίοδο γενικής κατάπτωσης σε πολλούς τομείς. Και στον τομέα του πολιτισμού η κατάσταση  δυστυχώς δεν διαφέρει, πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Προαναγγέλλοντας εκδηλώσεις που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε αξιοπρεπώς, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να κάνουμε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. 
Αφορμή για τις πεσιμιστικές αυτές εισαγωγικές προτάσεις, αποτέλεσαν τα όσα πληροφορούμαστε για την -κατά τα φαινόμενα- πλήρη αποτυχία μιας αρχικώς πολλά υποσχόμενης καλλιτεχνικής εκδήλωσης. Ο λόγος, φυσικά, για το «Corfu International Baroque Festival» που είχε προαναγγελθεί για το διάστημα 14-25 Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο των «Divertimenti in Corfu». 
Εφόσον, λοιπόν, οι διοργανωτές δεν έχουν ούτε την οργανωτική εμπειρία, ούτε τις στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις, αλλά ούτε και τους απολύτως απαραίτητους οικονομικούς πόρους, καλύτερα κάτι τέτοιο να μην ξεκινά καν. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και οι βαρύγδουποι τίτλοι, που δημιουργούν υψηλές προσδοκίες στο κοινό (στο λιγοστό, έστω, αυτό κοινό που ενδιαφέρεται πραγματικά…), οι οποίες τελικά διαψεύδονται. Όταν μάλιστα όλα αυτά επενδύονται και με έναν «ελιτίστικο» μανδύα, η κατάσταση περνά σε άλλο επίπεδο. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τις σκηνές απείρου κάλλους που φτάνει στα αυτιά μας ότι διαδραματίστηκαν μεταξύ διοργανωτών και κάποιων εκ των προσκεκλημένων καλλιτεχνών (αναμφίβολα οι τελευταίοι ήταν όλοι τους πραγματικά υψηλότατου επιπέδου) που έφυγαν άπραγοι και, ορισμένοι μάλιστα, οικονομικά ζημιωμένοι. 
Επειδή όμως αυτά αγγίζουν τα όρια του τραγελαφικού, μάλλον δεν αξίζουν περαιτέρω αναφοράς προς παρόν. Πλην όμως, πέραν του φιάσκου των διοργανωτών, οφείλουμε να επισημάνουμε και το ότι τόσο ο Δήμος, όσο και ο Δήμαρχος προσωπικά, θα πρέπει στο εξής να επιδεικνύουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στο ποιους θέτουν υπό την αιγίδα τους (βλ. «Divertimenti in Corfu»). Σε περίπτωση δε που δεν έχουν τις γνώσεις για να κρίνουν κάτι τέτοιο, ας συμβουλευτούν κάποιον ειδικότερο. Και αυτό διότι, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη περίπτωση πρόσφατου παραδείγματος που κάποιοι ξένοι έρχονται να «δείξουν τέχνη, πολιτισμό και κουλτούρα» (όχι ότι κι οι ντόπιοι τα πάμε πολύ καλύτερα σε αυτό…) και το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν προσδοκίες οι οποίες αποδεικνύονται φρούδες και γρήγορα σβήνουν ως φωτοβολίδες. 
Επιφυλασσόμαστε για περισσότερα, σε περίπτωση που κάποιος από τους άμεσα εμπλεκόμενους ενδιαφερθεί να απαντήσει.