Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Τμήμα Τουρισμού στη Ζάκυνθο, θέλει ο Δήμος

Ζάκυνθος
25 Ιουνίου 2018 / 07:49

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ο Δήμος κατέθεσε την πρότασή του στο Υπουργείο Παιδείας για το θέμα της την συνένωσης του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και όπως όλα δείχνουν η Ζάκυνθος χάνει το Τμήμα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (είναι η μία από τις δύο κατευθύνσεις του Τμήματος) ενώ η έδρα του υπό ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου θα είναι στην Κέρκυρα.

Η πρόταση που έστειλε ο Δήμος Ζακύνθου στο Υπουργείο σχετικά με την συνένωση του Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ αναφέρει: 
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Στην παρούσα επιστολή επισυνάπτεται η με αριθμό 1/15.3.2018 απόφασή της η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ζακύνθου όπου, λαμβάνοντας υπόψη της το με αριθμό 10911/28.11.2017’εγγραφό σας ,τις έγγραφες προτάσεις φορέων του Νομού και την κοινή γνώμη της κοινωνίας της Ζακύνθου για την διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής: Όσον αφορά την Ζάκυνθο προτείνουμε την δημιουργία δύο (2) Σχολών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έδρα την Ζάκυνθο. 
1. Δημιουργία Σχολής Περιβάλλοντος και Πολιτισμικής Κληρονομιάς με δύο τμήματα Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τμήμα Προστασίας και συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς επισημαίνοντας ότι , - Υπάρχει η απαραίτητη κτιριακή υποδομή και σύγχρονος εργαστηριακός εξοπλισμός συγκριτικά με το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής - Να υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων - Κατάργηση των ειδικών μαθημάτων σχεδίου από τις εισαγωγικές εξετάσεις καθώς με την νομοθέτησή τους μειώθηκε ο αριθμός των φοιτητών και απαξιώθηκε το τμήμα ενώ παράλληλα μάθημα σχεδίου διδάσκεται σε ένα μόνο εξάμηνο. 
2. Δημιουργία Σχολής Τουρισμού - Δημιουργία τμημάτων εξειδίκευσης τουριστικών επαγγελμάτων Προτείνουμε την δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Τουρισμού με έδρα την Ζάκυνθο και την αντίστοιχη δημιουργία τμημάτων εξειδίκευσης στα τουριστικά επαγγέλματα , καθώς η Ζάκυνθος είναι από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα με ραγδαία αύξηση του τουρισμού ετησίως ( όπως αναφέρεται στο συνημμένο ) και παράλληλη ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων με επιτακτική ανάγκη την δημιουργία σχολής όπου θα μπορούν να φοιτούν και να ειδικεύονται τα νέα επαγγελματικά στελέχη του κλάδου. Να υπάρχουν αντίστοιχα με τις σχολές Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά προγράμματα. 
Συμφωνούμε με την πρόταση για δημιουργία Ερευνητικού Κέντρου το οποίο προτείνουμε να είναι ένα, Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Σεισμολογίας, Περιβάλλοντος , Βιοεπιστημών και Βιοτεχνολογίας τροφίμων με έδρα την Ζάκυνθο. Επισημαίνουμε ότι, είναι επιτακτική η ανάγκη να ιδρυθεί το ερευνητικό αυτό κέντρο, καθώς πίσω από την έρευνα που συνδυάζεται με την πρόληψη, θα εξασφαλίζεται η καλύτερη ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νομού, καθώς ως γνωστό η Ζάκυνθος έχει μια μοναδικότητα στα σεισμικά φαινόμενα ,η οποία με την δημιουργία του Διεθνές Ερευνητικού Κέντρου μπορεί να πρωταγωνιστήσει διεθνώς. Επίσης επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της συνεχούς έρευνας και παρακολούθησης των φαινομένων αυτών καθώς είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την εθνική πολιτική είναι σε εξέλιξη η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Θεωρούμε πως μέσα από αυτό η Ζάκυνθος μπορεί να πρωταγωνιστήσει ουσιαστικά, καθώς μπορεί να αποτελέσει και τον πυλώνα αυτής της συνεχόμενης προσπάθειας, πάνω στην έρευνα και στη διαμόρφωση της πρόληψης, όχι μόνο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πηγή: Foititikanea.gr