Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φοβού τους Δαναούς και τη γκρίνια τους

editorial
21 Ιουνίου 2018 / 12:30

Δεν υπήρχε χειρότερη χρονική στιγμή να ξεσπάσει η κρίση με τα σκουπίδια απ’ αυτήν εδώ, τώρα.

Κι αυτό όχι μόνον (;) λόγω της έναρξης της υψηλού ενδιαφέροντος τουριστικής περιόδου αλλά διότι τώρα «κλείνουν» για τις διακοπές του 2019 (σ.σ. ο Ιούνιος λογίζεται ως πρώτη φάση και ο Σεπτέμβριος/Οκτώβριος η δεύτερη των συμβολαίων και των προκρατήσεων). Γι’ αυτό ας είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί στην υπερβολική, αυτοκαταστροφική δημοσιότητα ότι δηλ. οι ξένοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Κέρκυρα λόγω της κρίσης με τα σκουπίδια. Αυτή η παραίνεση, σε τίποτα δεν έχει να κάνει με την υποχρέωση για την ικανοποίηση της ανάγκης άμεσης λύσης έτσι ώστε ν’ αλλάξει και η ατζέντα. Από ‘κείνη της μιζέριας, της ανικανότητας και της βρώμας σε άλλη, της εργώδους προσπάθειας και του οικολογικού παραδείγματος, της οργάνωσης του χώρου.

Το υπόδειγμα εγκατάστασης ανακύκλωσης στους Αγ. Αναργύρους Αττικής έγινε καλοδεχούμενο από τη δημοτική Αρχή και τον ΣΥΔΙΣΑ. Περιγράφεται ως δωρεάν εγκατάσταση μηχανισμών που θρυμματοποιούν γυαλί και άλλων που διαχωρίζουν, συμπιέζουν μέταλλο και πλαστικά. Η πρόταση συνοδεύεται από τη δημιουργία στην Κέρκυρα, περιβαλλοντικού Πάρκου για την εκπαίδευση και την διαπαιδαγώγηση των νεαρών και των άλλων πολιτών.
Οι σκέψεις είναι για ένα τέτοιο πράσινο σημείο με τα «σατανικά» μηχανήματα ανακύκλωσης στο δημοτικό γήπεδο στην Ι. Θεοτόκη (σ.σ. όμορο του Πανεπιστημίου, απέναντι από το πάρκιν) και την εγκατάσταση του Πάρκου σε μέρος του κτήματος Βασιλάκη, στην Παλαιόπολη, στον εναπομείναντα χώρο, εκεί όπου σήμερα τα δημοτικά φυτώρια.

Όλα αυτά βέβαια, ωραία ακούγονται εφόσον λυθεί ο γόρδιος δεσμός της διαχείρισης των σκουπιδιών στο Τεμπλόνι και της μεταφοράς από ‘κει των δεμάτων, που εκκρεμεί!