Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μονογράφηκε στις Πρέσπες η συμφωνία για την επίλυση της διαφοράς Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Πρέσπες
17 Ιουνίου 2018 / 07:49
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Στο Τριεθνές της Μεγάλης Πρέσπας υπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας- ΠΓΔΜ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς εκπροσώπου του γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών

ΦΛΩΡΙΝΑ. Μονογράφηκε στην ελληνικη πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, στο χωριό Ψαράδες, η συμφωνια της διευθέτησης της διαφοράς ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΜΔ, διαφοράς που ανέκυψε ύστερα απο την απόφαση (1991) της μετατροπής των Ομόσπονδων Δημοκρατιων της ενιαιας ΟΣΔ της Γιουγκοσλαβίας σε αυτόνομα κρατη - μελη του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, υπέγραψε με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, την συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων. 

Όπως περιγράφεται από το Υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται για την «Τελική Συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας».

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέστη η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Από πλευράς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών,  παρέστη η Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρωτής γενική γραμματέας των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις καθώς και ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το ονοματολογικό. Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες κατέληξαν στο όνομα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή, εξελίσσονταν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της «Επιτροπής για την ελληνικότητα της Μακεδονίας». Στην περιοχή βρίσκονταν ισχυρά μετρα ασφαλείας και διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια με ένταση, κατά τα οποία έγινε ρίψη χημικών. 


Πηγή video: Neaflorina.gr



Δείτε καρέ-καρέ την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, όπως μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ-1. 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.