Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Παυλίδης: Εθνικά επικίνδυνη και πολιτικά δειλή η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Κώστας Παυλίδης
16 Ιουνίου 2018 / 07:34

Η τοποθέτηση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ (video)

ΑΘΗΝΑ. Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, ξεκινώντας την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση ανέφερε: “Η εξωτερική πολιτική υπηρετεί και ακολουθεί την υποχρέωση της συνέπειας της ιστορικής διαδρομής των διαπραγματεύσεων στο χρόνο. Δεν ξεκινά από μηδενική βάση και δεν προκύπτει ως μεταφυσικό φαινόμενο.”
 
Στη συνέχεια ο κ. Παυλίδης άσκησε δριμεία επίθεση στη στάση της Ν.Δ. για το ζήτημα του Μακεδονικού και την επερχόμενη επικύρωση της συμφωνίας. Αφού αμφέβαλλε για το αν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν γνώση της συμφωνίας και των άρθρων της, έκανε λόγο για το παράδοξο που προκύπτει από τις αντιπολιτευόμενες πλευρές και των δύο χωρών. Ο κ. Παυλίδης μίλησε για ένα τρίγωνο άρνησης, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας το οποίο αποτελείται από το κόμμα της  αντιπολίτευσης της γείτονος χώρας (VMRO) και τον κ. Μιτσκόσκι, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της FYROM, κ. Ιβάνοφ και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημητρώφ. Και οι 3 στις δηλώσεις τους αναφέρονται σε εθνική τους ήττα, ενδοτισμό Ζάεφ  και εθνική μειοδοσία ταυτιζόμενοι απόλυτα με τα επιχειρήματα της εγχώριας αντιπολίτευσης και των ακραίων εθνικιστικών φωνών.                                               

Κλείνοντας, ο κ. Παυλίδης κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία κινείται και διατηρεί απολύτως τα πλαίσια και τις κόκκινες γραμμές όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τη τελευταία 25ετια. Ειδικότερα τόνισε ότι διατηρείται η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, διασφαλίζεται το erga omnes, προβλέπεται αναθεώρηση του συντάγματος της γείτονος χώρας για την αντιμετώπιση των αλυτρωτικών ζητημάτων, κυρίως όμως καθίσταται σαφές το τέλος της ιστορικής συνέχειας της αρχαίας Μακεδονίας και του Μ. Αλεξάνδρου. Ορίζεται απολύτως η σλαβική αναφορά και ρίζα, ενώ απολύτως διακριτή είναι και η αιρεσιμότητα όλης της συμφωνίας -αν δεν υλοποιηθούν όλοι οι όροι της- σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, για την είσοδο της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, η οποία αναλύεται στη σελ. 7 στο άρθρο 2.